Hur förbereder sig Hammarbyspelarna för 2023?
Hur förbereder sig Hammarbyspelarna för 2023? - Foto: Anders Bjurö/TT

Så tränar Hammarby under lågsäsongen: "Förbereder oss inför Europa"

Hammarby går in i 2023 med höga förväntningar och ett Europaspel till sommaren. Så hur förbereder sig spelarna för den kommande säsongen?
– Vi har gett spelarna ett detaljerat individuellt träningsschema, säger fystränare Perry Wild till Nyheter24


Under lågsäsongen har Hammarby satsat på ett individuellt träningsschema för samtliga spelare. I en intervju med Nyheter24 berättar Hammarbys fystränare Perry Wild varför.

– Vi har haft samtal med samtliga spelare och diskuterat vad de har för mål med sin träning under lågsäsongen. Därefter kom vi fram till ett schema som passade, säger han till Nyheter24.

Vilka parametrar har ni utgått ifrån när ni har satt ihop schemat?

– Mycket handlar om spelarens fysiska status och vad den själv vill uppnå med sin fysträning, skadehistorik och hur hårt de har tränat tidigare. De som spelat mycket under säsongen har ett något mindre intensivt program då de fokuserar mer på återhämtning både fysiskt och mentalt. De som inte spelat lika mycket kör däremot hårdare för optimera sin fysiska status när säsongen drar igång. Det ser väldigt olika ut, men vi försöker se till så att helgerna är träningsfria för spelarna.

Ålder är inget som nödvändigtvis behöver vara en faktor när fysteamet sätter ihop träningschemat enligt Wild.

– Den enda skillnaden åldersmässigt är att de yngre spelarna kan träna fler pass då deras kroppar är fräschare och klarar mer. De äldre spelarna som är 30 plus och spelat mycket kanske tränar mindre pass totalt men när de väl kör så tränar de mer intensivt under en kortare period, säger fystränaren.

Fysteamet i Hammarby håller noga koll på att spelarna sköter sin träning under uppehållet. Enligt Perry Wild har han kontinuerliga avstämningar med spelarna. De måste även rapportera in sina styrke och löptränings resultat.

Tanken bakom Marbella-lägret: "Bra förberedelse inför Europaspelet"

Efter att den Allsvenska säsongen tog slut i mitten av november åkte Hammarby på ett tolv dagar långt träningsläger till Marbella. Tanken bakom detta var enligt Perry Wild att kunna utvärdera spelarna ytterligare och att ett nio veckor långt uppehåll var för lång semester.

– Vi såg lägret som en bra förberedelse inför Europaspelet. Vi ville se hur spelarna klarade av att spela mot lag som spelar fotboll i ett varmare klimat. Då de tenderar att ha en annorlunda spelstil än vi i norra Europa, säger han till Nyheter24.

Perry Wild har varit fystränare i Hammarby sedan i början av 2022. Såhär sammanfattar han sin första säsong.

– Vi lyckades hålla truppen relativt skadefri och spelarna drog inte på sig allvarliga några muskelskador, vilket var väldigt positivt. Överlag är det en bra tränad spelargrupp och nu gäller det att fortsätta pressa "citronen" ytterligare och bli ännu bättre nästa år.

Inom vilka områden kan spelarna bli ännu bättre enligt dig?

– Vi använder oss av data från spelare i Premier League och Champions League för att kunna jämföra med våra spelare. På så sätt kan vi se vilken fysisk nivå vår trupp håller. Utifrån det kan man dra slutsatsen att spelargruppen kan bli lite starkare jämfört med elitlagen.

Planen: Så ska Veton Berisha bli skadefri

Trots att Hammarby haft få skador i år har nyförvärvet Veton Berisha haft en del skadeproblem under hösten. Normannen har höga förväntningar på sig inför nästa säsong och kämpar i dagsläget med att bli skadefri. Om han kommer vara helt redo när Hammarby drar igång den generella lagträning i början av januari återstår att se enligt Perry Wild.

– Det är det medicinska teamet som har ansvar för Vetons träningsschema. Han har ett gymbaserat träningsschema där han inledningsvis cyklade mycket men på senare tid har han börjat springa. Utöver det tränar han mycket styrka och explosivitet. Det är svårt att säga när han kommer att vara helt kvitt sin skada. Vi får utvärdera och se hur hans status är när vi träffas i början på januari, säger han till Nyheter24.

När det kommer till Jon Fjoluson, Dennis Collander och Bubacarr Trawally som också haft skadeproblem är samtliga fortfarande i rehabliteringstadiet.

– Fjoluson har haft ett litet bakslag i sin rehabliteringsfas efter sin knäoperation vilket gjort att det tagit lite längre tid. Trawally har precis haft sin operation och håller på att återhämta sig. Just nu är det medicinska teamet ansvariga för dessa spelare, avslutar Wild.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Golfstjärnan opererad – missar major

Han är främste svenske poänggöraren

1 timme sedan
Torontos storstjärna William Nylander toppar årets svenska poängliga i NHL. Men främste målskytt är Nashvilles Filip Forsberg.

Internt Rysslandsbråk – kallades "utländsk agent"

2 timmar sedan
Med knappt 100 dagar kvar till invigningen av OS i Paris är det ännu oklart om Rysslands president Vladimir Putin kommer att tillåta ryskt deltagande under neutral flagg. De som ska lämna rekommendationer till Kreml verkar djupt oeniga om vägen framåt.

Real slog ut regerande mästarna i straffrysare

igår 23:58
Det blir ingen ny trippel för Manchester City. Trots enorm dominans i onsdagens retur tog det stopp i Champions Leagues kvartsfinal mot Real Madrid. Andrij Lunin och Antonio Rüdiger blev stora matchhjältar för Real i den avgörande straffläggningen.

Kimmich nickade Bayern München till semifinal

igår 22:58
Bayer Leverkusen briljerar i Bundesliga och är redan klar tysk mästare. Men Bayern München kan vinna den tyngsta titeln av dem alla – Champions League. 1–0 hemma mot Arsenal och 3–2 totalt innebär semifinalspel.

Brynäs rivstart knäckte Djurgården

igår 21:30
Det tog sju minuter för Brynäs att avgöra den första finalmatchen mot Djurgården. 6–2 inför hemmapubliken var en perfekt start i kampen om en biljett tillbaka till SHL. En skön start, vi gör en bra match och förtjänar att vinna, säger Brynäs Linus Ölund till TV4 Play.