Dentinho lämnade Sjachtar efter Rysslands invasion. Arkivbild.
Dentinho lämnade Sjachtar efter Rysslands invasion. Arkivbild. - Foto: TT

Ukrainska storklubben kräver Fifa-kompensation

Ukrainska fotbollsklubben Sjachtar Donetsk kräver motsvarande 440 miljoner kronor i kompensation av Fifa.Anledningen är de utländska spelare som har valt att bryta sina kontrakt i förtid till följd av Rysslands invasion av Ukraina.


Sjachtar Donetsk vill ha upp mot 440 miljoner kronor i ersättning från det internationella fotbollsförbundet, Fifa. Den ukrainska fotbollsklubben anser att man har gått miste om stora summor eftersom man tillät sina utländska spelare lämna gratis till följd av Rysslands invasion av Ukraina.

I juni 2022 tog Fifa beslutet att ge utländska spelare och tränare möjligheten att bryta sina kontrakt i förtid. Spelare som tog möjligheten är exempelvis brasilianske yttern Tete och landsmannen Dentinho. Även den italienske tränaren Robert De Zerbi lämnade och skrev i stället på för engelska Premier League-klubben Brighton.

"Ett antal utländska spelare har lämnat klubben i övergångar som har kostat noll. Klubben vill därför ha en kompensation och Fifa bör ta ansvar för de skadorna de har orsakat", skriver klubbdirektören Sergei Palkin i uttalande, enligt nyhetsbyrån AFP.

Ärendet behandlas nu av idrottens skiljedomstol, Cas.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!