Stockholm

Ilestedt årets back – för första gången

Amanda Ilestedt är årets back. Arkivbild.
Amanda Ilestedt är årets back. Arkivbild. Foto: TT

Det svenska damlandslagets försvar håller världsklass.En som har stuckit ut i år är Amanda Ilestedt, 29, som för första gången prisas som årets back i svensk fotboll.På herrsidan prisas Victor Nilsson Lindelöf, 28, och Jennifer Falk, 29, och Robin Olsen, 32, är årets målvakter.


Amanda Ilestedt prisas för sina insatser på fotbollsplanen i både landslaget och i det franska storlaget Paris Saint-Germain. Det är första gången som den 29-åriga mittbacken får ta emot priset som Svenska fotbollförbundet (SvFF) ligger bakom.

"Det känns fantastiskt kul och jag är jättestolt över att få ta emot ett sådant pris, framför allt i den stora konkurrensen bland nominerade. Det känns som jag tagit ytterligare steg i min karriär i år, så det känns väldigt hedersamt att ta emot priset", säger hon till SvFF:s webbplats.

Kaptenen prisas

På herrsidan vann landslagskaptenen Victor Nilsson Lindelöf för fjärde gången i rad – och femte totalt.

"Självklart blir man både glad och stolt att vinna priset som årets back. Bara att få ta på sig den blågula tröjan med kaptensbindeln runt armen är en ära", säger han.

Årets målvakt gick till Jennifer Falk för andra gången. Första gången var 2020.

Falk var med och blev tvåa i svenska cupen och damallsvenskan med Häcken och var med i den svenska EM-truppen i somras.

"När jag tänker tillbaka på året har det varit ett år med många utmaningar, men det jag främst tänker tillbaka på är hösten där vi gjorde en stark avslutning i klubblaget, och där det personligen kändes bra i de egna prestationerna", säger Falk till Svenska fotbollförbundets hemsida.

Sjunde året i rad

På herrsidan tar landslagets förstemålvakt Robin Olsen hem utmärkelsen för sjunde året i rad.

"Det känns otroligt bra och det är en stor ära att för sjunde året i rad bli utsedd till årets målvakt. Det känns lika stort varje gång. Men för mig betyder det också otroligt mycket varje gång jag får representera landslaget, så stort tack till alla som stöttat mig i år", säger Robin Olsen.

OIsen är reserv i sitt engelska klubblag Aston Villa och spelar inte mycket. I motiveringen till utmärkelsen lyfts dock Olsens insatser i landslaget.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.