Ingemar Stenmark: Arkivbild.
Ingemar Stenmark: Arkivbild. - Foto: TT

Stenmark: Shiffrin slår rekordet i år

Mikaela Shiffrin närmar sig Ingemar Stenmark allt mer.Och legendaren är övertygad om att amerikanskan snart är förbi.Jag tror att hon har tagit 100 segrar inom en ganska snar framtid, säger Stenmark


Fakta: De har flest alpina världscupsegrar

86: Ingemar Stenmark, Sverige (sista segern 1989).

82: Mikaela Shiffrin, USA (aktiv).

82: Lindsey Vonn, USA (2018).

67: Marcel Hirscher, Österrike (2019).

62: Annemarie Moser-Pröll, Österrike (1980)

Det har stått sig i 34 år och Ingemar Stenmarks rekord på 86 världscupsegrar har sett ut som en ouppnåelig bedrift. Lindsey Vonn var nära men stannade på 82 segrar innan karriären var över.

Den siffran står även Mikaela Shiffrin noterad för. Och frågar man Ingemar Stenmark är hans rekord snart ett minne blott.

— Hon slår förmodligen rekordet redan i år. Jag tror att hon har tagit 100 segrar inom en ganska snar framtid, säger han till TT.

Mikaela Shiffrin har tagit 82 världscupsegrar. Arkivbild.

Några kanske tror att Ingemar Stenmark vill behålla sitt rekord. Så är det inte. Rekord är – som man säger – till för att slås.

— Jag unnar henne verkligen det. Hon är en fantastisk skidåkare och verkar vara en sympatisk person också, säger han.

TT: Vad gör henne så bra?

— Hon är tekniskt jätteduktig och gör få misstag vilket gör att de andra åkarna blir pressade. Hon har ett psykologiskt övertag och behöver inte åka på max. Hon kan vinna ändå eftersom de andra missar och det tror jag är hennes största fördel.

Fart i Cortina

Mikaela Shiffrins nästa chans till nya världscupsegrar är farttävlingarna i Cortina d'Ampezzo fredag till söndag, två störtlopp och en super-G. Shiffrin är bäst i teknikgrenarna slalom och storslalom, men hon har segrar i både super-G och störtlopp, även en i super-G i Cortina d'Ampezzo.

Shiffrin har också vunnit i super-G tidigare i år, i St Moritz före jul. Då inleddes hennes segersvit på fem tävlingar, som sedan bröts den 7 januari i Kranjska Gora.

Dagen efter vann hon igen, i storslalom, och tangerade då Vonns damrekord på 82 segrar.

"Skulle vara enorm prestation"

Inför säsongen kommenterade Shiffrin rekordjakten på Vonn och Stenmark:

— Det skulle vara en enorm prestation i min karriär, kanske den allra mest betydelsefulla. Det skulle betyda att jag konstant har legat på topp – trots skador och några traumatiska upplevelser, sade Shiffrin då.

Den 27-åriga amerikanskan har bland annat haft knä- och ryggskador och hon tog en paus från tävlande 2020 efter att hennes pappa avled i en olycka.

TT
/
Jul
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!