Elvira Öberg i jaktstarten i Antholz.
Elvira Öberg i jaktstarten i Antholz. - Foto: TT

Systrarna Öberg visar formbesked inför VM

Trea i sprinten och nu också trea i jaktstarten. Elvira Öberg visar storform inför VM i skidskytte. Formbesked visar också hennes storasyster Hanna.Det här var gött, vi vet att vi är med här uppe och har kapaciteten, säger Elvira Öberg.


Denise Herrmann-Wick, Tyskland, vann världscuptävlingen i jaktstart i italienska Antholz, elva sekunder före hemmaåkaren Lisa Vittozzi. Elvira Öberg var 17,2 sekunder efter segrarinnan.

I sprinten i torsdags vann italienskan Dorothea Wierer. Hon var med i täten ända fram till det sista skyttet där hon sköt bort sig med två bom. Även norskan Marte Olsbu Røiseland tappade pallplatsen i sista skyttet. Det öppnade upp för Herrmann-Wick, Lisa Vittozzi – och för Elvira Öberg, som trots en bom gick ut från skjutvallen som trea.

— Jag tänkte att alla kommer inte skjuta fullt och jag märkte att de bommade mycket. Det var synd att det blev en kant-ut i sista. Jag kände mig duktigt jagad av storasyster på spurtvarvet, det var en tuff fajt, det var kul. Jag kände på stadion att ja, det här tar jag, säger Elvira Öberg till SVT.

Näst snabbast i spåret

Systerkampen på spurtvarvet gjorde att de var allra snabbast från sista skyttet och in till målet.

Elvira Öberg knappade in på väldscupledaren Julia Simon, Frankrike, som inte hade någon lyckad dag i Antholz, och är nu 76 poäng efter på sin andraplats.

Hanna Öberg var väldigt nöjd med sin tävling. Trots tre bom lyckades hon avancera från elfteplatsen vid starten. Hon hade näst bästa åktid.

— Det var en bom för mycket för att vara riktigt högt upp, men jag är jättenöjd. Jag behöver ett race på höjden (1 600 meter ö h) för att komma igång, säger hon till SVT.

"De får passa sig"

Jaktstartsloppet var det sista individuella loppet före VM i Oberhof, som startar den 8 februari.

— Det känns som om jag är i bra fas in till VM, säger Hanna Öberg.

— Vi är med här uppe, har kapacitet. Med formtoppning på det här så får de passa sig, säger Elvira Öberg.

Anna Magnusson slutade på 14:e plats, Linn Persson på 16:e, Tilda Johansson på 20:e och Mona Brorsson på 22:a plats. Brorsson, som jagar en plats till VM, sköt fullt.

TT
/
SVT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Åberg fortsätter imponera – är med i toppen

Kittel tog hem världscupfinalen – favoriten diskad

1 timme sedan
Det blev succé för Patrik Kittel och hästen Touchdown i världscupfinalen i dressyrens fria program. Ritten räckt hela vägen till seger – Sveriges första på 26 år. Jag kan inte förstå vad som har hänt, säger Kittel i SVT efter segern. Favoriten, brittiska Charlotte Fry på hästen Everdale, diskades.

Finländsk revansch – svensk förlust i förlängning

1 timme sedan
Seger i första matchen blev till förlust i den andra. Finland tog revansch på Tre Kronor och vann den andra landskampen inför VM med 2–1 efter förlängning. Oskarshamns Ahti Oksanen gjorde segermålet.

Norske NHL-stjärnan vill spela VM

2 timmar sedan
Norske NHL-stjärnan Mats Zuccarello öppnar för att spela VM.

Friidrotten sågas för OS-prispengar

3 timmar sedan
Friidrottens beslut att betala ut prispengar i OS sågas av de andra förbunden. "Man kan inte och borde inte sätta en prislapp på ett olympiskt guld", säger de sommarolympiska idrottsförbundens organisation i ett uttalande.

Stjärnan riskerar att missa FA-cupsemifinalen

idag 16:48
Erling Braut Haaland dras med skadebekymmer och riskerar att missa Manchester Citys FA-cupsemifinal på Wembley på lördagen.