Hanna Öberg gjorde en strålande tredjesträcka i söndagens stafett i Antholz. Arkivbild.
Hanna Öberg gjorde en strålande tredjesträcka i söndagens stafett i Antholz. Arkivbild. - Foto: TT

Öberg tog upp Sverige på pallen: "Jättenöjd"

Damstafetten lär bli en av Sveriges stora medaljchanser i skidskytte-VM nästa månad.På söndagen tog det svenska laget en ny pallplats när de blev tvåa i italienska Antholz.Mycket tack vare Hanna Öberg.Jag har fått många bra svar den här veckan, säger hon.


När Anna Magnusson växlade över till Hanna Öberg efter sin andrasträcka såg det tufft ut för Sverige, som kom till söndagens tävling med en seger och en andraplats på vinterns tre tidigare damstafetter i ryggen.

Magnussons liggande skytte gick inget vidare men trots två bom, och ett missat extraskott, lyckades hon i alla fall hålla hjärnspökena borta och undvika straffrunda.

— Det var himla skönt, det är speciellt i stafett. De tankarna kommer ganska snabbt, så jag är ändå glad att jag sätter extraskotten. Även om det inte kändes toppen så håller jag ändå ihop det, säger Magnusson till SVT.

Överlägsen i spåret

Magnusson sköt sedan fullt i stående, men Öberg hade ändå att göra när hon gick ut på tredjesträckan som sexa, hela 43 sekunder bakom ledande Frankrike och Chloé Chevalier.

Öberg hade en strålande dag på jobbet. 27-åringen hade bara, precis som Linn Persson på Sveriges förstasträcka, en liten plump för dagen: ett extraskott i liggande. Dessutom var Öberg överlägsen sina motståndare på skidorna, med en åktid som var 19 sekunder snabbare än någon annan på tredjesträckan.

— Jag är jättenöjd med min sträcka, säger Hanna Öberg till SVT.

— Det var ett läge där man ville gå ut hårt och jag visste att Frankrike var målet längst fram. Så jag gick offensivt på alla varven. Det slinker ut en på "ligg" men jag tycker ändå att jag är effektiv, och jag vet att jag hade tagit ganska mycket på Chloé på slutvarven i tidigare stafetter.

När hon växlade över till lillasyster Elvira Öberg var Sverige plötsligt tvåa, med bara 12,7 sekunder upp till Frankrike med Julia Simon på sistasträckan.

— Jag visste att om jag skickar ut Elvira mindre än 20 sekunder bakom så kan inte Simon slappna av i alla fall. Då har hon inte råd med några misstag, säger Hanna Öberg till SVT.

Strålande franskt skytte

Men Julia Simon höll nerverna i styr. Det franska laget sköt bara två extraskott för dagen, Simon bommade ingenting.

När Elvira Öberg dessutom bommade tre i sitt stående skytte var en svensk seger aldrig riktigt nära.

Hon lyckades dock undvika straffrunda och körde in Sverige som klar tvåa, 45 sekunder bakom Frankrike. Tyskland blev trea, 1.17 från segern.

TT
/
/
SVT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Xabi Alonso nobbar Liverpool

Reinfeldt om läktaroron: "Kan dämpa kärleken"

2 timmar sedan
Å ena sidan en förväntad storpublik på flera håll. Å andra sidan farhågor kring mer våld. På påskafton börjar fotbollsallsvenskan 2024. Vi är oroliga för att ordningsstörningarna kan dämpa kärleken och möjligheten att alla ska känna att fotboll tillhör mig, säger Fredrik Reinfeldt, ordförande i Svenska fotbollförbundet.

Stark start av Stark – blågul fajt om OS-plats

idag 10:38
Maja Stark har börjat bra i Arizona, Anna Nordqvist likaså. Tillsammans med Madelene Sagström går de en tuff kamp om en plats i OS i Paris i sommar.

Ali: "Tensta har inte haft något fotbollsproffs"

idag 06:30
Vägen till elitfotbollen har varit krokig, men Taha Ali vill inte ha resan ogjord. Malmö FF-stjärnan ser det som sin uppgift att vara en förebild för alla som jagar en dröm. Stora profiler från våra områden behöver engagera sig, säger 25-åringen.

Minst tolv svenskar i NHL-slutspel

idag 06:19
Minst tolv svenskar, förmodligen betydligt fler, kommer att få spela NHL-slutspel. Det står klart sedan Florida, Boston, Carolina och Dallas har ordnat biljett efter tidigare klara New York Rangers.

Häckens CL-resa över: "Vi var inte ens nära"

igår 22:52
Häckens Champions League-resa har varit imponerande. Men nu är den över. Paris Saint-Germain vann returmötet i Paris med 3–0 och är vidare till semifinal med sammanlagt 5–1. Vi var inte riktigt nära i dag, säger mittfältaren Filippa Curmark till SVT.