Stockholm

Öberg tog upp Sverige på pallen: "Jättenöjd"

Hanna Öberg gjorde en strålande tredjesträcka i söndagens stafett i Antholz. Arkivbild.
Hanna Öberg gjorde en strålande tredjesträcka i söndagens stafett i Antholz. Arkivbild. Foto: TT

Damstafetten lär bli en av Sveriges stora medaljchanser i skidskytte-VM nästa månad.På söndagen tog det svenska laget en ny pallplats när de blev tvåa i italienska Antholz.Mycket tack vare Hanna Öberg.Jag har fått många bra svar den här veckan, säger hon.


När Anna Magnusson växlade över till Hanna Öberg efter sin andrasträcka såg det tufft ut för Sverige, som kom till söndagens tävling med en seger och en andraplats på vinterns tre tidigare damstafetter i ryggen.

Magnussons liggande skytte gick inget vidare men trots två bom, och ett missat extraskott, lyckades hon i alla fall hålla hjärnspökena borta och undvika straffrunda.

— Det var himla skönt, det är speciellt i stafett. De tankarna kommer ganska snabbt, så jag är ändå glad att jag sätter extraskotten. Även om det inte kändes toppen så håller jag ändå ihop det, säger Magnusson till SVT.

Överlägsen i spåret

Magnusson sköt sedan fullt i stående, men Öberg hade ändå att göra när hon gick ut på tredjesträckan som sexa, hela 43 sekunder bakom ledande Frankrike och Chloé Chevalier.

Öberg hade en strålande dag på jobbet. 27-åringen hade bara, precis som Linn Persson på Sveriges förstasträcka, en liten plump för dagen: ett extraskott i liggande. Dessutom var Öberg överlägsen sina motståndare på skidorna, med en åktid som var 19 sekunder snabbare än någon annan på tredjesträckan.

— Jag är jättenöjd med min sträcka, säger Hanna Öberg till SVT.

— Det var ett läge där man ville gå ut hårt och jag visste att Frankrike var målet längst fram. Så jag gick offensivt på alla varven. Det slinker ut en på "ligg" men jag tycker ändå att jag är effektiv, och jag vet att jag hade tagit ganska mycket på Chloé på slutvarven i tidigare stafetter.

När hon växlade över till lillasyster Elvira Öberg var Sverige plötsligt tvåa, med bara 12,7 sekunder upp till Frankrike med Julia Simon på sistasträckan.

— Jag visste att om jag skickar ut Elvira mindre än 20 sekunder bakom så kan inte Simon slappna av i alla fall. Då har hon inte råd med några misstag, säger Hanna Öberg till SVT.

Strålande franskt skytte

Men Julia Simon höll nerverna i styr. Det franska laget sköt bara två extraskott för dagen, Simon bommade ingenting.

När Elvira Öberg dessutom bommade tre i sitt stående skytte var en svensk seger aldrig riktigt nära.

Hon lyckades dock undvika straffrunda och körde in Sverige som klar tvåa, 45 sekunder bakom Frankrike. Tyskland blev trea, 1.17 från segern.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.