Stockholm

Danmark väntar om Sverige når VM-final

Niklas Landin var viktig i målet när Danmark nådde final.
Niklas Landin var viktig i målet när Danmark nådde final. Foto: TT

Den danska gulddrömmen lever. Efter 26–23 i semifinalen mot Spanien är Danmark bara en seger från att vinna handbolls-VM för tredje gången i rad.


Det har aldrig tidigare hänt att ett land vinner tre raka VM-guld på herrsidan.

Nu är Danmark nära.

Niklas Landin räddade mer än hälften av de spanska skotten i första halvlek och Danmark hade 15–10 i paus. När femmålsledningen stod sig fram till 20–15 fanns inte mycket som talade för att det skulle bli någon spänning i VM-semifinalen i Gdansk.

Spanjorernas målvakt Gonzalo Perez de Vargas ville annat och bommade igen bakåt, samtidigt som Spanien gjorde fyra raka framåt.

Och plötsligt skiljde bara ett mål.

Men Danmark, som inte har förlorat en VM-match sedan åttondelsfinalen mot Ungern 2017, visade styrka i ett pressat läge och drog iväg till 25–20.

Spanien svarade med tre raka och det blev nerv igen, innan Niklas Landin räddade en spansk straff med minuten kvar och stängde matchen. Det var de rödvitas 27:e raka VM-match utan förlust.

Senare i kväll har Sverige chans att ordna en nordisk drömfinal i Stockholm på söndag. Semifinalen mot Frankrike har avkast klockan 21 i Tele2 arena.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.