Oscar Bergendahl i matchen mot Frankrike.
Oscar Bergendahl i matchen mot Frankrike. - Foto: TT

Gulddrömmen dog – Sverige förlorade VM-semin

Hit men inte längre.Efter sju raka VM-segrar tog det tvärstopp för Sverige i semifinalen.Frankrike vann med 31–26 och får spela final mot Danmark.Det är så klart en stor besvikelse, säger Jonathan Carlsbogård.

Sverige-Frankrike 26–31

Frankrike var tyngre, smartare och vassare och fick nu rättvist revansch efter semifinalförlusterna i VM 2021 och EM i fjol. För Sverige dog samtidigt drömmen om att upprepa EM-guldet med en ny succé i världsmästerskapet på hemmaplan.

— Jag tycker att vi ligger efter hela matchen tyvärr, från första anfallet bakåt. Vi får inte träff. Sedan försöker vi springa men får inte den andrafasen som vi vill ha, säger Jonathan Carlsbogård till TV6/Viaplay.

— De är lite starkare än oss i dag.

Handbollslandslaget har tidigare radat upp segrar i VM. Men efter Brasilien, Kap Verde, Uruguay, Ungern, Island, Portugal och Egypten som hållplatser på segertåget var det nu en motståndare av en helt annan kaliber på andra planhalvan.

— Det var ett otroligt svårt franskt lag, tyvärr räckte det inte hela vägen, säger Eric Johansson till TV6/Viaplay.

Även om det började helt okej. Det hade gått nästan sju minuter av matchen när Jonathan Carlsbogård pangade in 3–2 i Tele2 arena.

Det var första och dessvärre även sista gången som Sverige hade ledningen.

Palicka mänsklig

Målet blev nämligen startskottet på en period där fransmännen gjorde fyra raka mål och kopplade ett grepp om matchen som de sedan aldrig släppte.

— Det var försvarsspelet som inte satt lika mycket som det brukar göra, säger Johansson.

— Grattis till Frankrike, det var ett mycket bättre lag i dag.

Det var tidigt tydligt att Sverige hade problem på flera plan. Försvaret hade svårt att tygla Frankrikes tunga anfallssatsningar och i målet var Andreas Palicka för en gångs skull inte omänskligt bra, utan bara bra.

— Det var tufft, men jag hade inte väntat mig något annat. Frankrike maler ner oss i 60 minuter, vi får inte träffen som vi ville. De trycker ner oss med sitt växelspel, säger Palicka.

Samtidigt hade Sverige svårt att omsätta de räddningar Palicka gjorde i snabba kontringar. Det blev mycket uppställt spel och där hade Blågult enorma bekymmer med att dyrka upp Frankrikes starka försvar framför duktige Vincent Gerard i målet. Och i handskadade Jim Gottfridssons frånvaro hamnade ett lite väl stort ansvar på mittnian Felix Claars axlar.

Den som gjorde det bäst i första halvlek var 22-årige Eric Johansson, med tre mål och ett par snygga framspelningar, men det var Frankrike som gick till pausvila i ledning 16–12.

— Vi lyckas inte stå upp så bra som vi vill göra, sade Max Darj till Viaplay i halvtid.

Skiljde två

Med storpublikens hjälp (19 128, nytt svenskt rekord) gjorde Sverige allt för att jaga i kapp i andra halvlek. Det var länge inget dåligt försök.

Palicka fick lämna plats för Tobias Thulin med dryga kvarten kvar, och när bjässen Oscar Bergendahl lite senare krängde in 22–24 hade Sverige vittring.

Men roligare än så blev det inte.

— Det är så klart en stor besvikelse, vi spelar på hemmaplan, inför så mycket människor. Men det blir inte alltid som man vill, säger Carlsbogård.

Frankrike fick stopp på den svenska anstormningen innan det blev riktigt spännande och "Les bleus" får spela VM-final mot Danmark på söndag kväll.

Dessförinnan spelar Sverige och Spanien om VM-bronset. Just nu en klen tröst för landslaget, som hade hoppats på mer än så.

— Men det är inga problem (att ladda om), vi får vara bittra i dag, sedan är det hårt fokus på nästa match, säger Carlsbogård.

/
/

Verstappen vinner F1-sprinten i Shanghai

Stark högt upp i Texas

Maja Stark och Anna Nordqvist är högt upp på resultattavlan efter andra rundan i årets första majortävling, i Texas på USA-touren. Stark gjorde visserligen en bogey men vägde upp det mer än väl genom fyra birdies, tre under par på rundan.

Brynäs tog järngrepp efter blixtvändning

igår 21:50
Brynäs har tagit ett järngrepp i SHL-kvalet mot Djurgården. En blixtvändning i tredje perioden tog Brynäs till 2–1-seger och ledning med 2–0 i matcher. Vi vet vad vi kan och vi har karaktären, säger matchvinnaren Karlis Cukste.

Stjärnduon kvartsfinalklar – jagar OS-plats

igår 21:48
Den svenska stjärnduon i beachvolley, David Åhman och Jonatan Hellvig, är klar för kvartsfinal i världstouren som slagit ner i Tepic, Mexiko.

Pixbo och Thorengruppen klara för SM-final

igår 21:22
Pixbo är klart för SM-final i innebandy – den första på herrsidan för klubben sedan 2006.