Stockholm

Zelenskyjs rådgivare: "IOK främjar krig"

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj fortsätter kämpa för att Ryssland och Belarus ska portas från OS i Paris 2024. Arkivbild.
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj fortsätter kämpa för att Ryssland och Belarus ska portas från OS i Paris 2024. Arkivbild. Foto: TT

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj fortsätter att kämpa för att Ryssland inte ska tillåtas att delta vid OS i Paris 2024. Och hans rådgivare Mychajlo Podoljak kallar IOK för krigsfrämjare.


Internationella olympiska kommittén (IOK) öppnade i förra veckan för att ryska och belarusiska idrottare skulle kunna delta under neutral flagg.

I sitt dagliga tal sade Volodymyr Zelenskyj på söndagen att om Ryssland tillåts att tävla vid OS i Paris 2024 skulle det visa att "terrorism kan vara acceptabelt".

Zelenskyjs rådgivare Mychaljo Podoljak anser att IOK:s ställningstagande visar att de är krigsfrämjare.

"IOK främjar krig, mördande och förstörelse. IOK ser med glädje att Ryssland förstör Ukraina och erbjuder sedan Ryssland en plattform för att främja folkmord och uppmuntrar deras fortsatta dödande", skriver Podoljak på Twitter.

"Självklart luktar inte ryska pengar, som köper olympiskt hyckleri, av ukrainskt blod. Eller hur herr Bach?", tillägger han ironiskt med hänvisning till IOK-ordföranden Thomas Bach.

Den ukrainske presidenten sade i söndagens tal att han skrivit ett brev till Frankrikes president Emmanuel Macron där han åter lyft frågan om ryskt deltagande i OS.

Zelenskyj sade också att det är viktigt att se till att Ryssland inte får möjlighet att använda vare sig OS i Paris eller några andra sportevenemang för sin propaganda.

Ukraina har hotat att bojkotta OS nästa år om ryska och belarusiska idrottare tillåts delta.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.