Ian Poulter är en av spelarna som har anmält Europatouren. Arkivbild.
Ian Poulter är en av spelarna som har anmält Europatouren. Arkivbild. - Foto: TT

Nu ska LIV-spelarnas öde på Europatouren avgöras

Kommer Henrik Stenson och övriga LIV-golfare kunna fortsätta spela på Europatouren?Den här veckan ska frågan prövas av en skiljedomstol.


Allting började i juni förra året när ett antal spelare bad Europatouren, numera DP World Tour, om att få tillstånd att spela den omdiskuterade LIV-tourens allra första tävling i London, som krockade med Scandinavian Mixed i Halmstad.

Europatouren nekade en så kallad "release", men spelarna tävlade ändå i London med böter på 100 000 pund och två tävlingars avstängning som följd.

Förhör i fem dagar

Ian Poulter, Adrian Otaegui och Justin Harding var första att anmäla saken till skiljedomstolen Sports Resolutions UK och sedan dess har alla LIV-spelare tills vidare kunnat fortsätta tävla på Europatouren. Bakom anmälan står nu formellt totalt 13 spelare, dock inte Henrik Stenson som nyligen spelade Europatourtävlingarna i Abu Dhabi och Dubai.

I fem dagar ska en tremannapanel förhöra jurister från båda lägren.

Spelarna har som argument att de tidigare har beviljats tillstånd att spela på den amerikanska PGA-touren, som Europatouren har en strategisk allians med. De ifrågasätter bestraffningarna och huruvida de är proportionerliga.

LIV-spelare riskerar att portas

Europatouren menar å sin sida att man har rätt att bestraffa medlemmar som utan tillstånd väljer att tävla på en annan tour, i detta fall den Saudiarabien-finansierade och från många håll bespottade LIV-touren.

Skulle Europatouren få rätt att bestraffa spelare med avstängningar innebär det i praktiken att alla LIV-spelare portas från touren.

Ett beslut väntas inte komma förrän om flera veckor, uppger Sky Sports.

I USA lämnade flera LIV-spelare i fjol också lämnat in en stämningsansökan mot PGA-touren. Phil Mickelson är en av flera spelare som sedan dess har dragit tillbaka stämningen. PGA-touren har samtidigt svarat med en genstämning mot LIV-touren.

TT
/
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!