Martin Ponsiluoma (till vänster) och Sebastian Samuelsson tog silver och guld i masstarten i skidskytte-VM.
Martin Ponsiluoma (till vänster) och Sebastian Samuelsson tog silver och guld i masstarten i skidskytte-VM. - Foto: TT

Skidskytte-VM – från vapenhaveri till medaljrekord

Det började med några lösa skruvar och slutade med svenskt medaljrekord.Lägg därtill en norsk VM-kung, ett nationalsångshaveri och en överdriven vädervarning.Här är en summering av skidskytte-VM i Oberhof.


Fakta: Sveriges medaljer i VM

Guld: Hanna Öberg, distans 15 kilometer, Sebastian Samuelsson, masstart 15 kilometer, Hanna Öberg masstart 12,5 kilometer.

Silver: Hanna Öberg, sprint 7,5 kilometer, Linn Persson, distans, Martin Ponsiluoma, masstart.

Brons: Linn Persson, sprint, Sebastian Samuelsson, jaktstart 12,5 kilometer, Sebastian Samuelsson, distans 20 kilometer, herrarnas stafett (Peppe Femling, Martin Ponsiluoma, Jesper Nelin, Sebastian Samuelsson), damernas stafett (Linn Persson, Anna Magnusson, Elvira Öberg, Hanna Öberg).

+ Vapenhaveriet

VM inleddes med svenskt fiasko i mixedstafetten med en niondeplats. Förklaringen till att Sebastian Samuelsson knappt kunde träffa tavlan och tvingades till tre straffrundor i första skyttet, var att skruvar satt lösa i vapnet.

— Ett nybörjarmisstag, sade Radiosportens expert Uschi Disl.

+ Guldrevanschen

Sebastian Samuelsson revanscherade sig med besked från skruvhaveriet när han åkte upp sig från elfte plats i sprinten till tredje plats i jaktstarten. Han följde upp med brons på distansloppet och brons med stafettlaget innan han slog till den sista dagen med guld på masstarten efter prickfritt skytte.

Den norska dominansen på herrsidan var så stor att det knappt fanns plats för några andra utmanare. Förutom Sebastian Samuelsson (till höger) som tog två brons och sista dagen slog den "omöjlige" Johannes Thingnes Bø (mitten). Här får de sina medaljer i distansloppet. Sturla Holm Laegreid (till vänster) tog silver.

+ VM-kungen i "Boeberhof"

Som väntat blev Johannes Thingnes Bø VM-kung, men han lyckades inte slå tidernas rekord i antal guld på ett skidskyttemästerskap. Det blev en tangering av landsmaninnan Marte Olsbu Røiselands fem VM-guld från VM 2021. Han fick en skylt från VM-arrangören där man döpt om Oberhof till Boeberhof. "Får jag sätta upp den i byn?" frågade Bø, och fick till svar att det var okej.

Johannes Thingnes Bø med skylten som han fick från VM-arrangören i Oberhof – här omdöpt till Boeberhof.

+ Förkylt för lillayster

Världscuptvåan Elvira Öberg kom till VM som storfavorit i alla distanser. Men redan efter sprinten fick hon halsont. Det höll i sig i sex dagar och Öberg missade jaktstarten, distansloppet och singelmixedstafetten. Efter ett sent beslut ställde hon upp i stafetten och var med och tog brons, hennes allra första VM-medalj. Hon avstod sedan från masstarten för att inte riskera något inför världscupens tre sista tävlingsveckor.

+ ... och storasyster hittade glädjen – och medaljerna

När Elvira Öberg hamnade i förkylningskarantän tog den fyra år äldre systern Hanna över som största svenska medaljhopp. Efter en något tyngre världscupsäsong hittade hon tävlingsglädjen och formen till VM. Tog silver i sprinten, guld i distansloppet och sedan brons i stafetten. För att sedan avsluta med ett andra guld, i masstart.

VM-drottningen Hanna Öberg med sina fyra medaljer – två guld, ett silver och ett brons.

+ Makalösa masstarter

VM avslutades med två svenska guld och ett silver. Sebastian Samuelsson tog sin allra första pallplats i masstart då han vann före Martin Ponsiluoma. Ponsiluoma tog sitt andra raka mästerskapssilver i masstart efter OS i fjol. Svenskarna var de enda som lyckades slå Bø i ett individuellt lopp i VM. Det blev svensk seger i masstart även på damsidan, genom Hanna Öberg som blev VM-drottning med sina två guld, ett silver och ett brons.

+ Perssons genombrott

Linn Persson hade inför säsongen aldrig varit på prispallen individuellt. En andra- och en tredjeplats i världscupen före jul följde hon upp med ett silver och ett brons i VM:s distans och sprint och körde sedan startsträckan i bronslaget i stafett.

Linn Persson vid medaljceremonin efter VM-silvret i distans.

+ Nationalsångshaveri

Hanna Öberg och Linn Persson kunde knappt sjunga med i "Du gamla du fria" vid medaljutdelningen efter distansloppet. Den tyska VM-arrangören hade hittat en ytterst märklig variant av den svenska nationalsången med både fel toner och fel takt.

+ Väderöverraskning 1

Oberhof är känt för att alltid bjuda på dimma, regn och hård vind. Men fram till sista helgen var det bara en tävlingsdag där dimman ställde till det en smula. I övrigt var det mest soligt och i stort sett vindstilla.

+ Väderöverraskning 2

I fredags kväll varnade VM-arrangören för stormbyar under lördagens stafetter och att tävlingarna kanske måste ställas in. Byvinden blev dock svagare än befarat och tävlingarna kunde genomföras. Men det blåste rejält emellanåt och gjorde skyttet svårare och ibland var det också svårt för åkarna att se när de åkte i nedförsbackarna i hällregn.

Tyskar gillar skidskytte. 152 000 kom till VM-tävlingarna i Oberhof. 23 000 trotsade lördagens regn.

+ Publikfesten

152 000 tog sig till Oberhof under de nio tävlingsdagarna i VM. De jublade högt vid varje tysk träff på skjuttavlan och vid bommar lät det mer som ett besviket "ooh". Och trots hällregn på lördagen stod 23 000 tappert kvar under hela tävlingsdagen.

TT
/
Jul
/
Senaste nytt

Jeppe Okkels tvåmålsskytt när Elfsborg vann

Stark andra halvlek räckte för Las Palmas

1 timme sedan
Första halvlek var mållös i matchen mellan Las Palmas och gästande Celta Vigo på Estadio Gran Canaria på måndagen. I andra halvlek var det dock Las Palmas som var starkare och vann till slut med 2-1 i La Liga.

Fiorentina vann klart mot Cagliari på Stadio Artemio Franchi

1 timme sedan
Redan i första halvlek tog Fiorentina greppet om hemmamatchen mot Cagliari på måndagen. Och i andra halvlek utökades 2-0-ledningen och matchen i Serie A i fotboll slutade 3-0.

Malmö FF höll undan och vann mot Brommapojkarna

1 timme sedan
Hemmalaget Malmö FF tog greppet om matchen mot Brommapojkarna i första halvlek, och ledde med 2-0 i paus. I andra halvlek kom Brommapojkarna närmare, men matchen i Allsvenskan i fotboll slutade 2-1 till Malmö FF.

IFK Kristianstad och Önnered delade på poängen

1 timme sedan
Det blev delad pott när IFK Kristianstad tog emot Önnered i Handbollsligan. Slutresultatet skrevs till 27-27 (15-15).

Mållös match när Torino mötte Verona

1 timme sedan
Det blev mållöst, 0-0, när Verona gästade Torino på Stadio Olimpico Grande Torino i Serie A i fotboll på måndagen.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.