Regerande världsmästaren Jonna Sundling har blicken fäst vid en ny guldmedalj.
Regerande världsmästaren Jonna Sundling har blicken fäst vid en ny guldmedalj. - Foto: TT

VM i längdskidåkning 2023: Guide för sprinten den 23 februari

Skid-VM i Planica inleds med Sveriges kanske största guldchans.Alla fem i det svenska damlaget siktar mot medalj, men det finns även förhoppningar bland de blågula herrarna.Här är det viktigaste att veta inför den inledande sprinten.


Vad: Skid-VM, sprint, klassisk stil, damer och herrar.

När: I dag, kvalet startar klockan 12, finalpasset klockan 14.30.

Var: Planica, Slovenien.

Tv/radio: TV6/Viaplay och P4 Radiosporten.

VM i längdskidor 2023 – guide: Schema med datum och tv-tider

Så funkar sprinten i VM i längdskidåkning 2023

Sprint: Tävlingen inleds med kval, där varje åkare kör den 1 447 meter långa banan individuellt. De 30 bästa tiderna går vidare till kvartsfinal. Därefter gäller det att vara bland de två främsta i varje heat – eller att ha en av de två snabbaste tiderna utöver dessa – för att avancera till semifinal. Samma sak gäller för att ta sig till final.

Sveriges lag, damer: Jonna Sundling, Emma Ribom, Maja Dahlqvist, Johanna Hagström, Linn Svahn. Herrar: Edvin Anger, Calle Halfvarsson, Johan Häggström, Marcus Grate.

Sveriges medaljer i längdskidåkning i senaste VM och OS

Damer:

2022: OS i Peking: 1) Jonna Sundling, Sverige, 2) Maja Dahlqvist, Sverige, 3) Jessie Diggins, USA.

2021: VM i Oberstdorf: 1) Jonna Sundling, 2) Maiken Caspersen Falla, Norge, 3) Anamarija Lampic, Slovenien.

Herrar:

2022: OS i Peking: 1) Johannes Høsflot Klæbo, Norge, 2) Federico Pellegrino, Italien, 3) Alexander Terentjev, Rysslands olympiska lag.

2021: VM i Oberstdorf: 1) Johannes Høsflot Klæbo, 2) Erik Valnes, Norge, f3) Håvard Solås Taugbøl, Norge.

Svenska favoriter i VM i längdskidåkning 2023 – och en joker

På damsidan har medaljchanserna kanske aldrig varit större. Regerande världsmästaren Jonna Sundling är en given guldkandidat, sprintcupledaren Maja Dahlqvist och Emma Ribom skuggar strax där bakom. 

Johanna Hagström har också varit på pallen flera gånger i vinter, samtidigt som Linn Svahn, som nyligen gjorde comeback efter två års skadeproblem, kan slå vem som helst om hon hittar toppformen.

För första gången på länge finns det även förhoppningar på de svenska herrarna. Calle Halfvarsson gör sin bästa säsong på länge och har tagit två pallplatser i sprint, samtidigt som förstaårssenioren Edvin Anger radat upp finalplatser. Landslagschefen Anders Byström varnar dock för en annan svensk:

— Jag skulle vilja lyfta en joker och det är Johan Häggström. Han smyger lite i vassen här, han har fokuserat på det här väldigt länge och sett väldigt stark ut på förlägret.

Ryssland avstängda i VM i längdskidåkning 2023

Precis som i de flesta sporter är ryska och belarusiska idrottare avstängda från internationella tävlingar till följd av Rysslands anfallskrig mot Ukraina. I längdspåren märks det särskilt, då det ryska laget normalt sett hör till toppnationerna. I VM i Oberstdorf 2021 blev det ryska skidförbundet trea i medaljligan på längdsidan, med ett guld och totalt fem medaljer. Åkare som Natalja Neprjajeva, Julia Stupak och Aleksandr Bolsjunov hade varit givna medaljkandidater i Planica.

Vad är VM-orten Planica för ställe?

Planica är egentligen en dal – närmaste ”större” tätort är Kranjska Gora, känt för sin utförsåkning – och ligger på omkring 1 100 meters höjd.

Slovenerna är vana vid att arrangera skidtävlingar sent på säsongen, då backhoppningsherrarnas världscupavslutning traditionellt avgörs just i Planica. Även ungdoms-OS avgjordes delvis i Planica tidigare i år. 

Skid-VM beräknas dock bli det största idrottsevenemanget i Sloveniens historia.

Läs alla våra nyheter om VM i längdskidåkning 2023 här.

TT
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!