Ebba Andersson på skid-VM i Planica.
Ebba Andersson på skid-VM i Planica. - Foto: TT

Nya vapnet som ökar stjärnans guldchanser

Ebba Andersson var skidåkaren som hade allt utom en spurt.Men i vinter har hon visat klass i masstarterna – det stärker guldchanserna i VM.Jag klarar av att vara först, även när alla startar samtidigt, säger hon.


Fakta: Fem duktiga spurtare på traditionella distanser

+ Frida Karlsson, Sverige

Stark och snabb de avslutande delarna och på upploppet. Bra i både fristil och i klassisk stil.

+ Jonna Sundling, Sverige

Världens bästa sprintåkare, som också är medaljkandidat på de traditionella distanserna. Hon är superfarlig på upploppet. Bra i båda åkstilarna.

+ Tiril Udnes Weng, Norge

Har visat snabbhet vid flera masstartlopp, både i fristil och klassisk stil. Leder världscupen sammanlagt.

+ Katharina Henning, Tyskland

Många har respekt för henne som långspurtare. Blivit snabbare i vinter.

+ Jessie Diggins, USA

När det blir dags för spurt på upploppet i fristil är hon farlig. Inte lika vass i klassisk stil.

Ebba Andersson har imponerat den här säsongen. Hon har totalt åtta segrar. Fyra av dem i världscupen. En av dessa världscupsegrar kom i masstart. En tävlingsform som hon haft problem med i många år och tappat i avgörande situationer mot slutet.

I VM i Planica är det bara 10 kilometer (tisdag nästa vecka), av de traditionella distanserna, som har individuell start, medan skiathlon (nu på lördag) och 30 kilometer (nästa lördag) har masstart. Det tävlingsupplägget har funnits på de senaste mästerskapen, vilket inte gynnat Ebba Andersson.

Viktig seger

Men den 29 januari, i Les Rousses, gjorde Ebba Andersson ett masstartlopp i världscupen som kan få stor mental betydelse för henne i Planica:

Ebba Andersson ryckte tidigt och vann 20-kilometersloppet 22 sekunder före finländskan Kertuu Niskanen.

— Inte minst har det loppet boostat mig under VM-uppladdningen. En bra dag klarar jag av att vara först på mållinjen även när alla startar samtidigt. Jag vet att det finns möjlighet att göra det igen, säger Ebba Andersson.

En trygghet

Hon är medveten om alla de gånger som konkurrenterna i en masstart dragit ifrån henne när tävlingen ska avgöras. Nu kommer hon till VM med ett helt annat självförtroende:

— Jag har fått en trygghet i det upplägg som jag och pappa (Per-Ola Andersson, hennes tränare) har valt. Varje gång jag har fått tillfälle att träna på det har man blivit tryggare. Ju fler lopp man åker hamnar man i sådana situationer.

"Viktigt för självförtroendet"

Även Stefan Thomson, landslagets damtränare, lyfter betydelsen av Ebba Anderssons seger på masstarten i Les Rousses:

— Jag tror det är jätteviktigt för hennes självförtroende att hon kunde vinna en masstart. Det är ett steg. Jag tror inte hon tidigare har vunnit en masstart i världscupen. Det är bra för henne att ha med sig detta in i mästerskapet. Att hon klarar att göra det.

Han fortsätter:

— Ebba har breddat sitt register som åkare. Nu klarar hon av att vinna ett masstartslopp. Hon har jobbat med de här bitarna som inte fungerat lika bra tidigare. Det är det som heter utveckling.

TT: Är hon en bättre avslutare nu?

— Hon är en mer komplett åkare, med ett bredare register. Där räknar jag in även avslutet. Det gör att hon kan vinna olika typer av lopp, svarar Thomson.

TT
/
/
USA
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!