Elvira Öberg under VM, där hon blev förkyld.
Elvira Öberg under VM, där hon blev förkyld. - Foto: TT

Öberg ger upp titelkampen – kan avstå hemmalopp

Elvira Öberg har gett upp kampen om världscuptiteln i skidskytte.Cuptvåan har inte fått tillbaka formen efter VM-förkylningen och står kanske över första loppet i Östersund.Känns kroppen som förra helgen är det ingen idé att köra distansen, säger hon till TT.


Fakta: Elvira Öberg

Född: den 26 februari 1999 (24 år), uppvuxen i Svensbyn utanför Piteå.

Klubb: Piteå skidskytteklubb

Främsta meriter: OS-guld i stafett 2022, OS-silver i både sprint och jaktstart 2022. VM-brons i stafett 2023. Sju individuella världscupsegrar, fyra i lag. Ytterligare sju pallplatser individuellt, sex i lag. Tvåa i världscupen totalt säsongen 2021–22, ligger tvåa säsongen 2022–23.

VM i Oberhof blev inte som 24-åringen tänkt sig då en förkylning gjorde att hon missade fyra lopp. Men hon sade då, efter att ha avstått den avslutande masstarten, att hon såg fram emot att kämpa för världscuptiteln.

Men så kom hon till världscupomstarten i Nove Mesto i förra veckan och blev 63:a i sprinten och fick därmed inte köra jaktstarten.

Nu erkänner Öberg att hon är bekymrad.

— Det är klart att jag är det. Det är ganska långt ifrån hur jag vill att kroppen ska svara. Vi ska köra lite upptakt idag och se hur kroppen känns och ta beslut hur vi gör i morgon. För om kroppen känns som förra helgen är det ingen idé att köra någon distans. Tyvärr är det så, säger hon.

— Den totala världscupen blir svår att ta oavsett. Då finns det bara risk för att gräva gropen djupare om vi tar onödigt dåliga beslut. Vi har kommit fram till att jag verkligen ska lyssna på kroppen och inte göra något dumt.

Lyckats acceptera

Fransyskan Julia Simon leder världscupen på 893 poäng, Elvira Öberg är tvåa på 735 och italienskan Lisa Vittozzi skuggar på 720.

Med torsdagens distans återstår det fem individuella världscuptävlingar den här säsongen. Öberg behöver göra topplopp och Simon mindre bra lopp om svenskan ska kunna ta hem cuptiteln den här säsongen.

TT: Du har räknat bort cupen?

— Det har jag väl litegrann fått lov att göra. Det är långt upp så om ingenting anmärkningsvärt händer kommer det bli extremt svårt. Jag har lyckats acceptera det, trots att det varit tufft, att det som jag hade siktet på när VM blev lite förstört kanske inte heller går vägen, säger hon.

— Men jag känner att jag är i början på min karriär och sa inför säsongen att målet är att stabilisera mig på den här höga nivån och jag har många år på mig att ta hem den där totalen.

"Göra mig själv rättvisa"

Öberg slog igenom förra säsongen då hon kom tvåa i totala världscupen och även tog två individuella OS-silver.

Elvira Öberg berättar att det som nu gör att hon tvekar inför i alla fall distansloppet under Östersundsveckan är att kroppen inte svarar när hon försöker att ta i i skidåkningen.

— En procent hit eller dit gör en väldigt stor skillnad och när man ska tävla på högsta världsnivå räcker det inte att kroppen bara är 90 procent. Jag vill inte ställa mig på start bara för att ta mig runt, jag vill kunna göra mig själv rättvisa och känna att jag gör bra prestationer.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Nyberg klar som domare i fotbolls-EM

Stark bästa svenska – nära OS efter majorsuccén

1 timme sedan
Maja Starks andraplats i årets första major, Chevron Championship, innebar samtidigt ett jättekliv mot OS i Paris. På världsrankningen klättrar Stark från 46:e till 28:e plats och hon är nu bästa svenska – precis före 29:an Linn Grant.

McDavid historisk – fem assist i målfesten

1 timme sedan
Det blev en målfest när Edmonton Oilers vann med 7–4 mot Los Angeles Kings i den första NHL-åttondelen – mycket tack vare Connor McDavid.

Åhman och Hellvig historiska nya världsettor

2 timmar sedan
Den svenska stjärnduon i beachvolley, David Åhman och Jonatan Hellvig, fortsätter skriva historia.

Nylander mystiskt borta i slutspelet

idag 02:02
Storstjärnan William Nylander har missat Torontos två första matcher i NHL-slutspelet. Det är ännu oklart varför.

Serie A: Inter säkrade titeln i Milanoderbyt

igår 22:48
Frågan var inte om utan när Inter skulle säkra klubbens 20:e ligaseger. Tillfället valdes med utsökt känsla. Hemma på ett fullsatt San Siro mot främsta rivalen Milan. Inter vann med 2–1.