Hanna Öberg i masstarten i Östersund.
Hanna Öberg i masstarten i Östersund. - Foto: TT

Slitna efter VM-framgången – Hanna Öberg sexa

VM-framgångarna i skidskytte har tagit ut sin rätt. Svenskorna är slitna och det blev ingen succé i hemmatävlingen i Östersund. För tre veckor sedan tog Hanna Öberg guld i masstart, nu slutade hon på sjätte plats.Jag är nöjd, jag får ut det jag har för dagen, säger hon.


Ingen av svenskorna har fått till det i världscuptävlingarna efter VM, där damernas svarade för sju medaljer, i Nove Mesto och nu i Östersund.

— Några är väldigt trötta, så det är bara att kämpa på och överleva de sista veckorna. Hanna gjorde det okej i dag, men okej räcker inte, de andra där framme gjorde det jättebra, säger landslagstränaren Johannes Lukas.

Hanna Öberg bommade tävlingens första skott.

— Jag fick jaga stora delar av loppet och fick göra mycket att jobbet själv i spåret. Det blir tufft att åka själv alla varven men jag gör vad jag kan för dagen. Det betyder mycket att jag kom topp-sex och fick gå på prisutdelningen, säger hon.

Många missar

Fyra svenskor var med i masstarten, totalt sköt de elva bom.

— Ovanligt mycket bom. Men efter den enorma framgången på VM, det har hänt väldigt mycket efteråt och det är inte bara att ladda om. Och om kroppen är sliten blir det svårare i huvudet att ladda om för skyttet, säger Lukas.

Anna Magnusson blev 21:a och Linn Persson 28:a. Och Elvira Öberg, som låg tvåa i världscupen före VM, har haft det tungt efter förkylningen som hon fick i Oberhof. Hon lyckades inte alls och slutade 27:a av 30 åkare.

— Det blev en tung dag, jag kände det redan i morse när jag började förbereda mig, att kroppen är trött efter de dagarna som har varit. På ett sätt är det inte jättekonstigt, senast jag tävlade så här intensivt var väl i Antholz, säger Elvira Öberg.

Wierer vann igen

Hon säger att kroppen inte återhämtade sig efter förkylningen.

— Såklart är det konstigt att en förkylning ska ta så här hårt, men jag hade en förkylning tidigare i januari, kanske spelar det in att det har blivit mycket på kort tid, säger Elvira Öberg.

En som har gått ännu bättre nu än i VM är italienskan Dorothea Wierer. Hon vann båda de individuella tävlingarna i Östersund.

— Det är svårt att säga varför jag har så bra form nu, men jag har lärt mig att ta vilodagar när jag börjar känna mig lite sliten, säger hon.

— Det kändes inget bra i morse, jag var väldigt trött, men jag fokuserade bara på loppet och att skjuta bra, precis som i distansloppet och inte stressa på. Jag tror att det var hemligheten.

Precis som i distansloppet sköt hon fullt över de fyra serierna och vann med 6,3 sekunders marginal till fransyskan Lou Jeanmonnot. Världscupledarinnan Julia Simon, också hon från Frankrike, kom trea.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ryska fäktare nobbar OS-kval

Skrällvinsten ger lyft på världsrankningen

Anton Källberg förbättrar sin tidigare toppnotering ytterligare. Nu är svensken tolva på världsrakningen i bordtennis.

Fylla på ungdomsturnering: "Förkastligt"

2 timmar sedan
Ledare för det finländska U17-landslaget i ishockey festade till det i samband med en turnering i Sverige – och spydde ner en buss. Nu planerar Finlands ishockeyförbund att anmäla händelsen. Det är helt förkastligt, säger Kimmo Oikarinen.

Chefernas Verstappen-tjafs: “Fokusera på ditt”

2 timmar sedan
Mercedes stallchef Toto Wolff flörtar fortsatt öppet med F1-världsmästaren Max Verstappen. Hans dito i Red Bull, Christian Horner, har tröttnat: Mercedes är sämre än stall som använder sig av sina egna motorer. Jag tycker det är dags att Toto fokuserar på sitt egna stall, snarare än förarmarknaden.

Pettersson näste NHL-spelare klar för VM

2 timmar sedan
Marcus Pettersson är näste NHL-spelare som är klar för spel med Tre Kronor i ishockey-VM.

Lukas om bytet: "Skidskytte är inte så enkelt"

3 timmar sedan
Johannes Lukas tackar för tiden han fick med Stina Nilsson. Även om succén uteblev. Man får inte tänka att skidskytte är så enkelt, säger landslagstränaren.