Malmö FF:s vitklädde Anders Christiansen i duell med Piotr Johansson.
Malmö FF:s vitklädde Anders Christiansen i duell med Piotr Johansson. - Foto: TT

Djurgården vann tungviktsmötet efter straffar

Djurgården var nere för räkning två gånger i Svenska cupens tungviktsmöte med Malmö FF. Men stockholmarna reste sig och vann kvartsfinalen med 7–5 efter straffar.Nu väntar Häcken i semifinal.


När cupdramat skulle avgöras var Djurgårdens spelare hundraprocentiga och satte fem av fem straffar. Besard Sabovic fick äran att skjuta den sista och säkra semifinalplatsen, efter att Isaac Kiese Thelin tidigare skjutit MFF:s första straff i ribban.

— Jävligt skönt. Känslan när de gjorde 2–1 var inte att det var rättvist att de skulle vinna, så det var otroligt skönt när vi fick 2–2. När det gick till straffar var vi väldigt självsäkra, säger Sabovic till C More efter vändningen.

Fram till straffarna bjöd lagen på en hyfsat underhållande och händelserik fajt, där Djurgården aldrig satt i förarsätet.

Matchen på Tele2 arena, med taket stängt, var inte ens tio minuter gammal när gästande Malmö FF tog ledningen genom Anders Christiansen.

Djurgården hade stuvat om rejält i startelvan, där fem spelare var utbytta jämfört med mötet med Lech Poznan i Conference League i torsdags. Bland annat fick 17-årige jättelöftet Lucas Bergvall chansen.

Feldömd straff

Bergvalls mittfältskollega Magnus Eriksson hamnade i fokus när han orsakade en feldömd straff. Eriksson knuffade visserligen målskytten Christiansen, men om domaren Adam Ladebäck skulle ha dömt något var det frispark eftersom förseelsen skedde utanför straffområdet.

Christiansen tog själv hand om straffen – och skickade svagt bollen över ribban i 27:e minuten.

Med fortfarande 0–1 på resultattavlan var Djurgården kvar i matchen och efter paus kom hemmalaget allt närmare en kvittering. Till slut sköt Elias Andersson 1–1, men det dröjde till 86:e minuten.

Anders Christiansen slog till igen i förlängningen, när MFF lite oväntat tog ledningen i 114:e minuten. Men Djurgården reste sig igen: Hampus Finndell sköt 2–2 i 120:e minuten och gav "Blåränderna" chansen att vinna efter straffar.

Om en vecka väntar semi borta mot Häcken, men dessförinnan ska Djurgården försöka vända 0–2-underläget mot Lech Poznan i Europa Conference League.

Det kommer bli ytterligare ett Stockholmslag i semifinal eftersom Hammarby och AIK möts i den fjärde och sista kvartsfinal på måndagskvällen.

Mjällby vidare

Vinnaren där ställs i lördagens semi mot Mjällby, som vann sin kvart mot Kalmar – också det efter straffar.

Det var 120 mållösa och inte särskilt minnesvärda minuter som ledde fram till straffläggningen på lilla Gasten IP, ett stenkast från Kalmars ordinarie hemmaarena Guldfågeln arena.

Kalmar satte säkert sina fyra första straffar, samtidigt som Mjällbys nyförvärv Tom Pettersson drog sin i ribban. Så när Romario Pereira Sipião stegade fram för att slå Kalmars femte straff hade han chansen att säkra en semifinalplats.

Då räddade Noel Törnqvist.

— Det var ju lite extra roligt att de hade kunnat vinna där. Så då tänkte jag att nu måste jag ta en. Så tog jag den, det var skönt som fan, säger målvaktshjälten till C More.

När hemmalaget även bommade sin sjätte straff (Noah Shamoun över) kunde Ivan Kricak skjuta 5–4 – och en semifinalbiljett – till Blekingelaget.

TT
/
AIK
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ny svensk uppvisning i världscupfinalen

Debutantmål när Tre Kronor nollade Finland

Ett mål från Lukas Vejdemo och framspelningar både av Felix Unger Sörum och Jonathan Lekkerimäki. Debutanterna klev fram när Tre Kronor besegrade Finland i Jyväskylä med 4–0 i första matchen inför VM.

Sverige mot Ungern igen i EM

1 timme sedan
Ungern igen – och Debrecen igen. Det blev utfallet när damernas EM-slutspel i handboll lottades. "Det är två tydliga favoriter i gruppen och det blir en nyckelmatch mot Ungern", säger förbundskapten Tomas Axnér i ett pressmeddelande.

Ilska då FA-cupen skrotar omspel

2 timmar sedan
Världens äldsta fotbollsturnering, den engelska FA-cupen, förändras till nästa säsong då omspelsmatcherna tas bort helt.

Anna Nordqvist: "Mitt liv gick i tusen bitar"

2 timmar sedan
Äktenskapet sprack och kort därpå dog hennes ex-make. Livet vändes upp och ned för golfstjärnan Anna Nordqvist som gick in i ett kompakt mörker. Det finns inga ord för att beskriva hur vidrigt det varit. Jag är stolt över att ha tagit mig igenom det året, säger hon i en intervju med svenskgolf.se

Åbergs hemliga vapen: "Säger vart jag ska slå"

idag 16:30
Ludvig Åbergs succé blir inte mindre imponerande av att han briljerar på banor han aldrig tidigare testat på. Men Sveriges nya golfstjärna hade inte klarat det på egen hand. Han säger vart jag ska slå och jag försöker bara göra som han säger, säger Åberg om sin nya caddie, veteranen Joe Skovron.