Lesia Tsurenko. Arkivbild.
Lesia Tsurenko. Arkivbild. - Foto: Alberto Pezzali/AP/TT

Ukrainska stjärnan drog sig ur efter panikattack

Ett samtal med WTA:s vd om kriget fick den ukrainska tennisstjärnan Lesia Tsurenko att lämna walk over i storturneringen i Indian Wells.Jag blev fullständigt chockad över samtalet, säger hon.


Den 33-åriga ukrainskan skulle ha mött belarusiska världstvåan Aryna Sabalenka i tredje omgången i söndags, men lämnade w o.

Av "personliga skäl", hette det då.

Nu berättar Tsurenko för sajten Big Tennis Ukraine, som Sky Sports refererar till, att hon drabbades av en panikattack precis före matchen.

— När det var dags att gå ut på banan fick jag en panikattack. Jag kunde inte gå ut dit. Jag bröt ihop mentalt, för att vara ärlig, säger Tsurenko, som bäst rankad 23 i världen, men nu nere på 95:e plats.

"Fullständigt chockad"

Hennes reaktion kom efter samtal med WTA:s vd Steve Simon om organisationens hållning till Rysslands anfallskrig mot Ukraina.

— Jag hade ett samtal för några dagar sedan med honom och blev fullständigt chockad av vad han sade. Han sade att han inte stöder kriget, men om spelare från Ryssland och Belarus stöder det, då är det bara deras personliga åsikt och att det inte borde göra mig upprörd, säger hon.

— Samtidigt sade han att om det hänt honom, om han varit jag, skulle han ha känt sig hemsk.

Ifrågasätter Simon

Simons sade också att han tror att IOK, den Internationella olympiska kommittén, kommer att göra som tennisen och släppa in ryska och belarusiska idrottare.

Tsurenko och hennes ukrainska kollegor ifrågasätter nu Simon som vd.

— Alla är chockade. Vi har bett om ett samtal med WTA:s styrelse för att ifrågasätta hur en person som Steve Simon kan få leda WTA och vad vi kan göra åt det, säger ukrainskan.

WTA säger i ett uttalande att de fullt ut stöder Ukraina och fördömer Rysslands regering. "Vi förstår känslorna Lesia och alla våra ukrainska spelare har under denna svåra tid. Samtidigt är det en fundamental princip WTA har att individuella idrottare får delta utan någon form av diskriminering eller bestraffning utifrån beslut som ledarskapet i deras land tar".

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Stark start av Stark – blågul fajt om OS-plats

Ali: "Tensta har inte haft något fotbollsproffs"

idag 06:30
Vägen till elitfotbollen har varit krokig, men Taha Ali vill inte ha resan ogjord. Malmö FF-stjärnan ser det som sin uppgift att vara en förebild för alla som jagar en dröm. Stora profiler från våra områden behöver engagera sig, säger 25-åringen.

Minst tolv svenskar i NHL-slutspel

idag 06:19
Minst tolv svenskar, förmodligen betydligt fler, kommer att få spela NHL-slutspel. Det står klart sedan Florida, Boston, Carolina och Dallas har ordnat biljett efter tidigare klara New York Rangers.

Häckens CL-resa över: "Vi var inte ens nära"

igår 22:52
Häckens Champions League-resa har varit imponerande. Men nu är den över. Paris Saint-Germain vann returmötet i Paris med 3–0 och är vidare till semifinal med sammanlagt 5–1. Vi var inte riktigt nära i dag, säger mittfältaren Filippa Curmark till SVT.

Får sparken – sägs ha haft relation med spelare

igår 22:02
Leicester City sparkar huvudtränaren Willie Kirk. Brittiska medier uppger att skälet är att 45-åringen har haft en relation med en av spelarna i laget, som för tillfället ligger nia i damernas Super League.

Larsson tillbaka från sjukdom – stoppade Frölunda

igår 21:48
Tillbaka från sjukdom. Då höll Filip Larsson nollan i Leksands hemmamöte med Frölunda. Fortsätter vi så här blir det bra, säger han efter 2–0-segern i den fjärde SM-kvartsfinalen.