Erling Braut Haaland firar ett av målen mot Leipzig.
Erling Braut Haaland firar ett av målen mot Leipzig. - Foto: Dave Thompson/AP/TT

Haalands målorgie – radar upp nya rekord

Målmaskinen Erling Braut Haaland fortsätter att leverera i Manchester City.I Champions Leagues åttondelsfinal mot Leipzig gjorde norrmannen fem mål inom loppet av 35 minuter.City krossade tyskarna och vann med 7–0.

Fakta: Så avgörs Champions League

Klara för kvartsfinal: Benfica, Chelsea, Bayern München, Milan, Manchester City, Inter.

Övriga åttondelar:

Real Madrid–Liverpool (5–2, retur 15 mars)

Napoli–Frankfurt (2–0, retur 15 mars)

Viktiga datum:

17 mars: kvartsfinaler och semifinaler lottas.

11-12 och 18-19 april: kvartsfinaler.

9-10 och 16-17 maj: semifinaler.

10 juni: finalen i Istanbul.

När han hade dunkat in det sista målet, som betydde 6–0, vinkade Erling Braut Haaland mot publiken med vänsterhanden – då hade han gjort ett mål för varje finger på den.

Efter 1–1 i det första mötet i Leipzig var det en oerhörd uppvisning som Haaland stod för på Etihad Stadium i Manchester.

Där fick Emil Forsberg förtroendet i gästernas startelva, men han och alla andra spelare på planen överskuggades helt av hemmalagets nordbo.

Erling Braut Haaland inledde målfesten från elva meter i 22:a minuter. Leipzig-målvakten Janis Blaswich kastade sig åt rätt håll men kunde inte stoppa Haalands straff.

Snabbast till 30 mål

Spelet efter 1–0-målet hann knappt återupptas innan den 22-årige anfallaren visade sin otroliga målnäsa igen. Kevin De Bruyne drog iväg en kanon i ribban och Haaland höll sig påpassligt framme och nickade in returen till 2–0. Därmed blev han snabbast någonsin att nå 30 mål i Champions League – det här var hans blott 25:e match i fotbollens mästarturnering.

Samtidigt noterades han även som den yngste att nå 30 mål. Det rekordet hade tidigare Kylian Mbappé.

Och Haaland var långtifrån klar.

Första halvlek hade nått tilläggstid när Haaland återigen var på rätt plats vid rätt tillfälle. Den här gången var det Ruben Dias som nickade i stolpen, varpå Haaland forcerade in bollen i mål när den dansade på mållinjen.

I början av andra halvlek spädde Ilkay Gündogan på till 4–0 innan det var dags för hemmapublikens kelgris att slå till igen. 5–0 och 6–0 kom i 54:e respektive 57:e minuten och kort därefter fick Haaland ta emot publikens jubel ännu en gång när han byttes ut.

Kevin De Bruyne avslutade målfesten med sitt 7–0-mål.

Tredje att göra fem

Tidigare har både Lionel Messi och Luiz Adriano lyckats med konststycket att göra fem mål i en Champions League-match. Messi gjorde det med Barcelona mot Bayer Leverkusen i åttondelsfinal 2012, medan brassen stod för sina fem mål när hans Sjachtar Donetsk mötte Bate Borisov i gruppspelet 2014.

Inter hade med sig 1–0 mot Porto från det första mötet i Milano. Oavgjort räckte med andra ord för att nå kvartsfinalen och italienarna fick med nöd och näppe det resultat man ville ha.

Porto prickade både stolpe och ribba på tilläggstid.

Matchen slutade 0–0.

Åttondelsfinalspelet slutförs på onsdagskvällen men matcherna Real Madrid–Liverpool och Napoli–Frankfurt.

Kvarts- och semifinaler lottas på fredag i Nyon, Schweiz.

/
/
/
/

Skellefteå till semifinal – målvakt storspelade

Rolfö petade Barcelona till semifinal

Fridolina Rolfö gjorde ett av fotbollskarriärens enklaste mål. Det räckte för att skicka Barcelona till Champions League-semifinal efter en ny seger mot ett tappert kämpande Brann, 3–1 i matchen och 5–2 sammanlagt.