Oscar Pistorius dömdes för tio år sedan till fängelse för mordet på sin flickvän Reeva Steenkamp. Den här veckan kan han bli frisläppt. Arkivbild.
Oscar Pistorius dömdes för tio år sedan till fängelse för mordet på sin flickvän Reeva Steenkamp. Den här veckan kan han bli frisläppt. Arkivbild. - Foto: Themba Hadebe/AP/TT

Pistorius kan släppas den här veckan

Före detta friidrottsstjärnan Oscar Pistorius kan bli en fri man den här veckan, tio år efter att ha dömts till fängelse för mordet på sin flickvän.På fredagen tar en panel ställning till hans begäran om villkorlig frigivning.


Pistorius, 36, ska höras av panelen på fredagen. Därefter tas beslut om han ska släppas i förtid eller inte.

"Panelen måste ta ställning till huruvida syftet med fängelsestraffet har uppnåtts", säger en talesperson till AFP.

Oscar Pistorius var fram till mordet på sin flickvän Reeva Steenkamp en hyllad idrottsstjärna. Sydafrikanen tog bland annat sex guld i Paralympics, fick smeknamnet "Blade Runner" och blev historisk när han som första benamputerade löpare tilläts ställa upp i OS 2012.

Har träffat föräldrarna

Tidigt en februarimorgon 2013, på alla hjärtans dag, sköt han Steenkamp med fyra skott genom en toalettdörr i sitt hem i Pretoria. Han hävdade själv att han misstog henne för en inbrottstjuv, men dömdes ändå 2014 till fem års fängelse för vållande till annans död. I en senare rättegång skärptes rubriceringen till mord och straffet förlängdes med ett år. 2017 skärptes det ytterligare, till totalt 13 års fängelse.

I Sydafrika har man möjlighet att prövas för villkorlig frigivning efter att ha suttit av halva straffet.

Förra året träffade Pistorius Reeva Steenkamps föräldrar June och Barry. Det är ett krav från myndigheterna för att säkerställa att den straffade har förstått vilken skada denne åsamkat.

Kommer med begränsningar

June Steenkamp ska delta vid fredagens förhör med Pistorius för att berätta hur föräldrarna påverkats av mordet. Men deras advokat Tania Koen vill inte på förhand säga hur föräldrarna ställer sig till ett eventuellt frigivande.

Villkorlig frigivning kommer vanligtvis med förbehåll, såsom övervakning från myndigheter och anmälningsplikt.

— Det är väldigt vanligt med saker som alkoholbegränsningar, restriktioner kring möjligheten att äga skjutvapen, samt krav på att delta i terapisamtal, säger Kelly Phelps, professor i juridik vid Kapstadens universitet, till AFP.

En annan möjlighet är att Pistorius får villkorlig frigivning dagtid, men att han tvingas tillbringa nätterna i fängelse.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!