Emil Larmi firar SM-guldet.
Emil Larmi firar SM-guldet. - Foto: Mikael Fritzon/TT

Målvaktshjältens guldkväll: "Surrealistiskt"

En öm hand blev minnet av den spektakulära räddningen i den femte SM-finalen.Men håller man nollan, vinner SM-guld och får priset som slutspelets bäste är det värt smärtan.Det känns surrealistiskt, säger Växjös finländske målvaktshjälte Emil Larmi om MVP-priset.


Larmi är den förste målvakten som får priset som SM-slutspelets mest värdefulle spelare.

Stefan Liv Memorial Trophy heter MVP-priset efter den förre stormålvakten från HV71 som förolyckades i en flygkrasch med sitt ryska lag Lokomotiv Jaroslavl 2011.

Så det var naturligtvis extra speciellt för Larmi att ta emot den utmärkelsen.

— Det är surrealistiskt att få ett pris med det namnet på trofén. Han är ett stort namn, det är en jättestor ära, det är svårt att beskriva, säger den 26-årige finländaren.

"Lite ömt"

Emil Larmis namn ropades många gånger den här guldkvällen från överförtjusta Växjösupportrar på läktarplats.

Inte minst efter den Dominik Hasek-liknande räddningen på Oscar Möllers jätteläge i den första perioden. Då fick han stående ovationer.

För att hinna med i den långa sidledsförflyttningen kastade han sig raklång som en fotbollsmålvakt, släppte klubban och räddade med insidan av klubbhandsken.

Därav den efterföljande smärtan.

— Så länge man räddar spelar det ingen roll hur man gör. Det gjorde lite ont efter den räddningen och det är lite ömt nu, men det är okej, säger Larmi.

När besvikna Skellefteåspelare efter prisutdelningen skulle skaka hand med sina motståndare använde Larmi vänsterhanden.

Tackar laget

Den finländske målvakten har gjort en mästerlig säsong och i slutspelet växte han ut till en jätte – eller ett spöke för Skellefteå.

Han höll nollan två gånger i finalserien och totalt fyra gånger i slutspelet. I finalserien räddade han totalt 140 av 146 Skellefteåskott och hade 93,80 i räddningsprocent över hela slutspelet.

— Jag har stoppat pucken, men jag ska vara tråkig och säga att det är det här laget som har hjälpt mig varenda kväll. Vi har gjort det här tillsammans och nu ska vi fira tillsammans. Det känns overkligt, säger han.

Emil Larmi kom till Växjö i slutet av förra säsongen, men det är först den här säsongen som han briljerat.

Han har tidigare blivit mästare i Finland med HPK från Tavastehus.

På frågan om han spelat sitt livs hockey på vägen till sitt första guld i Sverige säger han:

— Det har varit väldigt kul, men jag tror jag kan spela bättre. Det är i alla fall mitt mål.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!