Sam Hallam upplevde en känslosam kväll när hans gamla klubb Växjö tog fjärde SM-guldet.
Sam Hallam upplevde en känslosam kväll när hans gamla klubb Växjö tog fjärde SM-guldet. - Foto: Anders Bjurö/TT

Hallam om Växjös guld: "Emotionellt"

Ännu ett SM-guld för Växjö – för första gången utan Sam Hallam i båset.Tre Kronors förbundskapten satt hemma i tv-soffan och följde guldmatchen.Det var en väldigt speciell och emotionell dag, säger han.


Växjös fjärde SM-guld blev det första utan Sam Hallam vid rodret.

Efter tio framgångsrika år i klubben med tre SM-guld blev han i somras ny förbundskapten för Tre Kronor.

Han bor kvar i Växjö men valde att inte vara på plats i Vida arena när hans gamla lag avgjorde finalserien mot Skellefteå.

I stället blev det tv-soffan med sönerna.

— För att komma undan, förklarar han.

Men också för att det blev speciellt och känslosamt.

— Många som man bryr sig väldigt mycket om fick möjligheten att vinna på hemmaplan. Även för mig personligen, jag har tre barn som har firat tre guld tidigare och vi visste inte riktigt hur vi skulle göra.

— Så vi valde att sitta hemma med två pojkar som skrek av glädje. Jag tog med mig den ena efteråt till hallen för att få känna på känslan, berättar han.

"Lite utanför"

Hallam erkänner att det var kluvna känslor att se sitt gamla lag som han var del av i så många år vinna guld.

— Det är svårt att ta på riktigt, man får en känsla av att vara lite utanför, men det är det bästa tänkbara scenariot, säger han om guldet.

Han hyllar sin efterträdare Jörgen Jönsson som var assisterande tränare vid guldet 2018.

— Jag tycker Jörgen har hanterat hela säsongen på ett bra sätt. Han har kommit in med nya tankar och idéer och varit en stor del av resan de haft.

Jörgen Jönsson, Hallams efterträdare, guldjublar.

Finalspelare aktuella

TT träffar Hallam på tåget till Stockholm, därifrån ska han sedan vidare till Umeå för Tre Kronors dubbellandskamper mot Finland på torsdag och lördag.

Sedan återstår bara nästa veckas Czech Hockey Games – där en av matcherna, mot Schweiz, spelas i Göteborg – innan VM i Finland och Lettland 12-28 maj.

Växjöbackarna Joel Persson, Hardy Häman Aktell och Lukas Bengtsson var alla med i hemmaturneringen Beijer Hockey Games i februari liksom Skellefteåbackarna Jonathan Pudas och Petter Granberg samt forwarden Pär Lindholm.

— Det finns ett par killar i Växjö och ett par killar i Skellefteå som vi använt. Nu tog den serien slut i går så nu har vi beslut att fatta under de närmaste dagarna, säger förbundskaptenen.

Det ska också in NHL-förstärkningar och Aftonbladet har tidigare uppgett att stjärnor som Elias Pettersson, Vancouver, och Rasmus Dahlin, Buffalo, har tackat ja till VM-spel.

Det vill inte Hallam kommentera:

— Vi kommer att presentera allt eftersom de som ska vara med både till Czech Hockey Games och till VM.

TT: Kan det komma NHL-spelare redan till Czech Hockey Games?

— Det är mycket möjligt.

TT
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!