David Fridell, verksamhetchef på Marathongruppen, inför den 44:e upplagan av Stockholm marathon.
David Fridell, verksamhetchef på Marathongruppen, inför den 44:e upplagan av Stockholm marathon. - Foto: Christine Olsson/TT

Marans mål: Snabbare, roligare – och utan tabbar

Årets Stockholm marathon har fått en delvis ny bana. Bland annat för att undvika incidenter som i fjol, då tätgruppen sprang fel. Det kändes som en stor tabbe, säger svenska topplöparen David Nilsson.


Fakta: Stockholm marathon

När: Klockan 12.00 på lördagen.

Var: I Stockholm, med start på Lidingövägen utanför Stockholms stadion.

Hur: Löpning, 42 195 meter.

Banan: Målgången är som vanligt inne på Stadion, men vägen dit är till stora delar ny. Redan efter ett par kilometer svänger löparna in på Sveavägen och därefter in på Kungsgatan förbi Hötorget. Ett mål med den nya bansträckningen är mer löpning i "Stockholms hjärta". Skeppsbron vid Gamla stan passerar löparna hela tre gånger.

Startfältet: Ungefär 16 800 anmälningar har kommit in och mer än 70 procent av deltagarna är bosatta i Sverige. Runt 100 länder finns representerade i startfältet. Finland, Storbritannien och Tyskland dominerar, men det finns också löpare från till exempel Madagaskar och Brittiska Jungfruöarna.

Debutanterna: 58 procent av de anmälda löparna har aldrig sprungit maran i Stockholm tidigare. Startfältet är också det yngsta sedan 2004 – snittåldern på löparna är 40 år.

Veteranerna: Börje Carlsson, Christer Gidewall, Anita Granberg, Kennet Johansson och Stefan Lindberg är anmälda och har varit med i samtliga upplagor sedan premiären 1979. Årets mara blir den 44:e i ordningen – 2020 ställdes loppet in på grund av pandemin.

Banan: Ja, frukten alltså. 25 000 kolhydratstinna exemplar finns på lager för löparna, som också har 25 000 liter sportdryck och dubbelt så mycket vatten till sitt förfogande under loppet. 300 kilo saltgurka, 4 000 liter kaffe och 8 000 bullar har arrangörerna också i lagret. Och om någon behöver gå på toa finns 350 stycken utplacerade längs banan.

Rekorden: Etiopiern Nigussie Sahlesilassie behövde 2 timmar, 10 minuter och 11 sekunder för att ta sig i mål som vinnare 2019. Det är den snabbaste segertiden någonsin i Stockholmsmaran. På damsidan är rekordet desto äldre: Norges stjärna Grete Waitz sprang 1988 över mållinjen på tiden 2.28.24.

Det har bara gått fem år sedan Stockholm marathon senast presenterade en rejäl omgörning i bansträckningen. Under premiäråret sprang ett par hundra löpare fel på Hornsgatan och missade därför sex kilometer av banan. Och i fjol sprang tättrion för långt när de skulle ha svängt upp på Folkungagatan från Stadsgårdsleden, lurade av att tätbilarna var tvingade att avvika från banan under en kort sträcka.

När löparna uppmärksammades på det felaktiga vägvalet fick de vända tillbaka ett par hundra meter. Misstaget gjorde att de bommade banrekordet.

— Vi hade nog underskattat komplexiteten i den korsningen. Det är trafik som ska komma in, man var tvungna att springa under en cykelviadukt där tätbilarna inte kunde åka. Det var inte optimalt, säger David Fridell, verksamhetschef på Marathongruppen, inför årets lopp.

Samuel Tsegay, Archie Casteel, Carolina Wikström, Hanna Lindholm och David Nilsson är alla på jakt efter SM-medaljer i lördagens mara.

På årets nya bana finns ingen av passagerna som har drabbats av incidenter kvar.

— Det som var målet 2018 var att få in mer av Stockholm i banan, vi ville komma upp på Söder och bredda ut på Kungsholmen. Det vill vi fortfarande, men under de åren har vi också märkt att det finns vissa delar som är rätt tråkiga och till och med inte helt bra och säkra att springa på. Det har vi försökt rätta till, säger Fridell.

Mer central löpning

David Nilsson, tidigare innehavare av det svenska maratonrekordet, är positiv till förändringarna:

— Det känns helt klart roligare än om det hade varit samma som tidigare. Nu är det snarare en risk att man dras med (av publiken) när man springer lite mer inne i stan första milen. Är man inspirationslöpare kan man lätt öppna för hårt och får betala för det senare i loppet.

Totalt sett blir det mer löpning i Stockholms centrala delar och enklare för publik som vill se löparna flera gånger under loppet. Bland annat passeras Skeppsbron vid Gamla stan tre gånger.

Arrangörerna säger att man har stärkt upp med bättre avspärrningar och tydligare instruktioner för att undvika nya felspringningar. Det är nog bäst så, tror David Nilsson.

— Det som hände i fjol kändes som en stor tabbe och svintråkigt för dom i täten, det är klart att man tänkte sig in i hur det varit om man själv hade drabbats. Händer det något liknande igen inom fem år drabbar det verkligen loppets rykte, säger han.

Lättare bana?

Kanske ryker banrekordet (2.10.11) i år i stället. Det finns indikationer på att den nya banan kan vara något snabbare än den tidigare.

— Tittar man på rena höjdmeterskurvor så är den aningen lättare, vi tror att den är snabbare. Hoppas att vi får ett banrekord under 2.10 och att det kommer kännas som en behagligare löpning för den stora massan, säger David Fridell.

Samtidigt säger väderprognoserna 17–18 grader och goda solchanser när startskottet går klockan 12.00. Inte optimala förhållanden, även om det kunde ha varit ännu värre.

Landslagslöparen Carolina Wikström sätter ord på hur Stockholm marathon skiljer sig från maror med bättre förutsättningar för att springa riktigt snabbt:

— Banan är en faktor med flera backar och det är lite knixigt. Sedan ligger den ju också i juni mitt på dagen. Utländska maror börjar ju kanske 8.30 på morgonen för att få optimala förhållanden. Kombinationen att det oftast är lite för varmt, och backigt, kan göra runt fyra minuters skillnad för mig.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ryska fäktare nobbar OS-kval

Skrällvinsten ger lyft på världsrankningen

Anton Källberg förbättrar sin tidigare toppnotering ytterligare. Nu är svensken tolva på världsrakningen i bordtennis.

Fylla på ungdomsturnering: "Förkastligt"

2 timmar sedan
Ledare för det finländska U17-landslaget i ishockey festade till det i samband med en turnering i Sverige – och spydde ner en buss. Nu planerar Finlands ishockeyförbund att anmäla händelsen. Det är helt förkastligt, säger Kimmo Oikarinen.

Chefernas Verstappen-tjafs: “Fokusera på ditt”

2 timmar sedan
Mercedes stallchef Toto Wolff flörtar fortsatt öppet med F1-världsmästaren Max Verstappen. Hans dito i Red Bull, Christian Horner, har tröttnat: Mercedes är sämre än stall som använder sig av sina egna motorer. Jag tycker det är dags att Toto fokuserar på sitt egna stall, snarare än förarmarknaden.

Pettersson näste NHL-spelare klar för VM

2 timmar sedan
Marcus Pettersson är näste NHL-spelare som är klar för spel med Tre Kronor i ishockey-VM.

Lukas om bytet: "Skidskytte är inte så enkelt"

3 timmar sedan
Johannes Lukas tackar för tiden han fick med Stina Nilsson. Även om succén uteblev. Man får inte tänka att skidskytte är så enkelt, säger landslagstränaren.