Göran Söderqvist/TT
Göran Söderqvist/TT - Foto: Simon Forsström spelar i Scandinavian Mixed den här veckan. Sedan väntar US Open.

Kometen om majordebuten: "Väldigt häftigt"

Häromåret slutade Simon Forsström bland annat på delad 104:e plats i tävlingen "Big Green Egg German Challenge powered by VcG". Nästa vecka spelar han majorn US Open. Det ska bli väldigt häftigt, säger den svenske golfaren.


Fakta: Simon Forsström

Född: 1 april 1989.

Klubb: AIK.

Meriter: Gör i år sin första säsong på DP World Tour (tidigare Europatouren). Rankad 20:e i Race to Dubai och tog sin första seger på touren i Belgien i maj.

Aktuell som: En av många svenskar i startfältet i veckans Scandinavian Mixed, där damer och herrar tävlar om samma buckla. Flyger efter tävlingen till Los Angeles för att spela US Open.

Solen skiner på Simon Forsström där han står och snackar på puttinggreenen på Ullna. Han har några roliga veckor framför sig. Först väntar Scandinavian Mixed i hemstaden Stockholm och sedan karriärens första major, US Open i Los Angeles.

Men vi börjar med att backa bandet till 2021, ett år då doldisen Simon Forsström enligt egen utsago spelade "riktigt dåligt" på Challengetouren. När 2022 sedan inleddes i total anonymitet på den nordiska golftouren var det nog ingen som kunde ana att han i dag skulle gå under epitetet "34-årig komet".

En förklaring är en ändring i svingen, men minst lika viktigt är att Forsström har en ny mental "approach" till spelet.

— Min tränare Joakim (Grönhagen) sa att "nu får du skärpa dig". Man går runt och gnäller och tycker synd om sig själv.

— Många är experter på att gnälla på allt runtomkring. Men är greenen dålig, är vädret dåligt eller om man tycker banan är skit – vad ska man göra åt det? I slutändan ska man slå bollen dit den ska. Då kommer det gå bra. Och det har jag blivit bättre på.

"Fantastisk bonus"

Forsström spelade tillräckligt bra på den nordiska touren för att få några chanser på Challengetouren. Där tog han sig till säsongsfinalen, vilket i sin tur gav en plats i slutkvalet till Europatouren (numera DP World Tour). Forsström vann hela kvalet och i mitten av maj tog han hem segern i tourtävlingen i Belgien.

Insatserna under den senaste månaden på Europatouren räckte till slut för att sno åt sig en av tourens två speciella kvotplatser i US Open.

— När jag började i år tänkte jag att jag bara ville behålla tourkortet för att vara nöjd. Allt eftersom blir målsättningarna högre och US Open blir en helt fantastisk bonus. Jag har ingen aning om banan, men jag tycker att Los Angeles Country Club är ett ganska coolt namn. Det känns som att det kan vara bra... Och det ska bli kul att se om det är svårt som alla säger att US Open är, säger Forsström.

— Sedan har jag ju aldrig spelat en tävling med någon av de bästa, jag har inte ens fått spela "Rolex-tävlingar" på Europatouren. Det hade varit kul att klara "cutten" och hamna med någon av storfräsarna.

TT: Var det nära att du slutade satsningen innan det lossnade?

— Nej, det här är för kul och jag kände att jag i alla fall skulle ge det två år till, helhjärtat. Och sedan gick det bra direkt. Men innerst inne var det väl lite som sista chansen.

Stora prispengar

Nu har han fått lite extra trygghet tack vare prischecken på drygt tre miljoner kronor från segern, mer pengar än han spelat in på hela sin karriär tidigare.

— Det gör ju att jag har råd att spela och inte behöver förlita mig på att mamma och pappa kommer och stöttar om det behövs. Pengar är alltid en trygghet och också att jag får två år till här, jag får spela (på touren) till 2025, hur dåligt det än skulle gå.

Redan den här veckan hoppas Simon Forsström få till en ny topplacering på Ullna, en bana han känner ganska bra.

— Hade den här tävlingen inte gått här hade jag kanske avstått (med tanke på US Open), men nu kände jag att det är Stockholm och jag kan bo hemma och det är många vänner som vill komma och kolla. Sedan landar vi ändå i LA redan måndag förmiddag.

— Spontant borde den här banan passa mig. Den är inte superlång, jag slår rätt rakt och är bra med wedgen.

TT
/
/
/
AIK
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Stjärnan riskerar att missa FA-cupsemifinalen

Guide: Allt du behöver veta inför SM-finalerna

2 timmar sedan
Skellefteå gör sin tionde SM-final i historien – Rögle har tio raka segrar i det här SM-slutspelet. Hamnar SM-guldet i norr eller söder? Här är förutsättningarna inför finalserien som startar på lördagen.

Så mycket kostar det att se allsvensk fotboll

2 timmar sedan
Discovery+ och Eurosport förs samman med HBO Max och bildar den nya strömningstjänsten Max. Den som vill se allsvensk fotboll och allt från OS i sommar behöver köpa abonnemang. Det billigaste alternativet kostar 349 kronor i månaden.

Allt om Alexander Isak: Familj, klubbar, lön och mål

2 timmar sedan
Alexander slog igenom med dunder och brak i allsvenska AIK. Sedan dess har han representerat flera europeiska klubbar. Nyheter24 har tagit en närmare titt på vad svenskarna googlar mest om fotbollsstjärnan.

Hurtig borta hela säsongen av "personliga skäl"

2 timmar sedan
Svenska landslagsstjärnan Lina Hurtig missar resten av säsongen. Det beskedet ger Arsenals tränare Jonas Eidevall. Hon är fortfarande borta av personliga skäl och vi måste respektera det, säger han.

Catch Me Nots succé tar Fredricson närmare Paris

3 timmar sedan
Henrik von Eckermann leder världscupfinalen inför lördagens avgörande. Det är inte det minsta överraskande. Däremot att Peder Fredricson är hack i häl – på en 18-åring som är i något av sitt livs form.