Boxningen blir kvar på OS-programmet – men IOK bryter med det Internationella boxningsförbundet Iba.
Boxningen blir kvar på OS-programmet – men IOK bryter med det Internationella boxningsförbundet Iba. - Foto: Frank Franklin II/AP/TT

Boxningen kvar i OS – förbund kastas ut

Boxningen ser ut att bli kvar på OS-programmet i Paris nästa år – men utan inblandning från det Internationella boxningsförbundet, Iba. IOK-styrelsen förordar i stället att alla band till Iba klipps.


Beskedet från IOK, den Internationella olympiska kommittén, var väntat.

IOK:s exekutiva kommitté föreslår att Iba vid en extrasession den 22 juni fråntas sin OS-status, men att boxningen ska bli kvar på OS-programmet i Paris 2024.

IOK:s medlemmar går sällan emot förslag från exekutivkommittén och mötet kommer förmodligen bara att bli en formalitet.

Sedan tidigare har Sverige tillsammans med sju andra nationer, däribland USA och Storbritannien, startat ett nytt världsförbund, World Boxing (WB). Sverige blev efter det avstängt av Iba.

Iba leds av ryssen Umar Kremlev och har länge kritiserats för bland annat ekonomisk misskötsel och återkommande domar- och ledarskandaler.

Inför OS i Tokyo valde IOK att plocka bort Iba och själva arrangera kval- och huvudturneringen.

Enligt nyhetsbyrån AP öppnar onsdagens besked för att boxningen trots allt kan bli kvar på OS-programmet i Los Angeles 2028. Där finns inte boxningen just nu.

Iba och Umar Kremlev reagerade med ilska på onsdagens besked och kallade det för "avskyvärt och enbart politiskt" och hotar med att ta saken till domstol.

Rättad version: I en tidigare version uppgavs att Sverige brutit sig ur Iba. Rätt är att Sverige varit med och startat ett nytt förbund och stängts av från Iba.

TT
/
/
/
USA
Senaste nytt

Desiré Inglanders kaxiga hån mot Armand Duplantis 

Förolämpade dopningskontrollant – stängs av

Svenska fotbollförbundet stänger av Malmö FF-stjärnan Pontus Jansson i två matcher, skriver Fotboll Skåne.

Mälarhöjdens IP kan stängas efter dödsskjutningen

Stockholms stad överväger att stänga Mälarhöjdens idrottsplats efter skjutningen i onsdags kväll.

Åberg-feber i Rom: "Lite mer än jag är van vid"

Ludvig Åberg har gått träningsrundor inför viktiga tävlingar förr. Det brukar bara inte se ut som på Marco Simone Golf & Country Club. Det är lite mer folk än jag är van vid på en vanlig onsdag, säger den nytända golfstjärnan inför helgens Ryder Cup.

Skidskyttestjärnan Linn Persson friade till pojkvännen Christian: "Han sa ja"

1 timme sedan
Linn Persson är en av Sveriges främsta skidskyttar. Men hur mycket vet du egentligen om idrottarens liv utanför skidspåren? Nyheter24 reder ut några av de vanligaste frågorna som svenskarna googlar om Persson: längden, frieriet till pojkvännen och medaljerna.

Missar genrepet – men VM-starten inte i fara

1 timme sedan
Nästa vecka gör de svenska beachvolleybollstjärnorna David Åhman och Jonatan Hellvig VM-debut. Tanken var att vässa formen i Paris i dagarna, men paret tvingades lämna återbud på grund av sjukdom. Det ska inte vara någon fara för VM, säger Herman Sewelén, PR- och kommunikationsansvarig på volleybollförbundet, till TT.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.