Poliser med hundar på plan framför AIK:s supportrar under derbyt i maj. Arkivbild.
Poliser med hundar på plan framför AIK:s supportrar under derbyt i maj. Arkivbild. - Foto: Jonas Ekströmer/TT

Sjuka summan – notan efter skandalderbyt mellan Djurgården och AIK

Vårens skandalderby mellan Djurgården och AIK krävde stora polisresurser. Notan: över en miljon kronor. En summa som dessutom kan komma att stiga ännu mer.


Insatsen på Tele 2 arena den 29 maj krävde en hel del polisresurser. Notan för skattebetalarna landar på drygt 1,2 miljoner kronor.

"Där ingår bland annat resurstimmar, övertid, logistik. Mer specifikt kring hur kostnaderna är fördelade har vi tyvärr inte möjlighet att svara på", skriver polismyndigheten i ett mejl till TT.

Det allsvenska derbyt avbröts efter att bengaler och knallskott kastats in från AIK-sektionen. Ett antal maskerade personer försökte även storma planen men polis och säkerhetsvakter fick stopp på dem och ett stort bråk bröt ut. Efter mer än en timmes avbrott – och när mer än halva AIK-sektionen var tömd – spelades matchen klart.

"Handlingen är oacceptabel"

Kostnaderna kan dessutom stiga ännu mer eftersom utredningen fortfarande pågår.

"Utredningskostnader som uppkommer i efterhand är inte inkluderade, utan detta är kostnaden för den särskilda händelsen för polisen", skriver polismyndigheten.

Johan Lindvall, generalsekreterare på organisationen Svensk Elitfotboll, skriver i ett mejl till TT att fotbollen "behöver hjälp med lagstiftningen vad gäller maskeringsproblematiken samt kamerafrågorna och lagstiftningen kring dem".

Lindvall konstaterar sedan:

"Återigen så är det de hundratal individer som förstörde evenemanget som ska skuldbeläggas och ingen annan. Handlingen och konsekvenserna av handlingen är oacceptabla.

Inga avstängningar

TT: Är det rimligt att man ska behöva lägga så mycket pengar på en fotbollsmatch?

"Vi hade så klart sett att det inte hade behövt vara på det här viset men det är också polisens roll i samhället oavsett arrangemangstyp att hantera den här typen offentliga tillställningar. Det är likadant i samband med exempelvis demonstrationer, musikfestivaler och politikerveckan i Almedalen"

Polisen inledde en förundersökning om våldsamt upplopp efter derbyt. Sju personer har delgivits misstanke om olika brott. Fyra tillträdesförbud har dessutom delats ut.

TT
/
/
AIK
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!