För den svenska volleybollstjärnan Isabelle Haak och lagkamraterna i landslaget väntar nu Ukraina i finalen av nationsturneringen European Golden League.
För den svenska volleybollstjärnan Isabelle Haak och lagkamraterna i landslaget väntar nu Ukraina i finalen av nationsturneringen European Golden League. - Foto: Ola Torkelsson/TT

I historisk final: "Galet att det gått så bra"

De svenska volleybolldamerna är redo för att skriva ett nytt succékapitel. Nu väntar Ukraina i finalen av European Golden League. Det är lite galet att det har gått så bra, säger världsstjärnan Isabelle Haak.


Fakta: Så funkar volleyboll-turneringarna

Sverige vann European Silver League i fjol och spelar därmed i European Golden League i år.

Där väntar final mot Ukraina. Sverige inleder på bortaplan på torsdag. Returen spelas på söndag i Lund.

De båda finallagen i Golden League får kvala till Nations League-turneringen 2024.

Nations League är, till skillnad från de tidigare nämnda turneringarna, världsomspännande och innefattar de bästa lagen från hela världen.

Kvalet till Nations League avgörs i slutet av juli. Dit är åtta lag kvalificerat och det börjar direkt med en kvartsfinal över en match. Vid förlust där är det färdigspelat.

Vid seger väntar semifinal och därefter antingen final eller match om tredjepris. Endast vinnaren kvalificerar sig till Nations League 2024.

Match för match och träning för träning har spelarna i det svenska damlandslaget i volleyboll tagit nya kliv på sin utvecklingskurva.

Först var det en bedrift att enbart ta sig till Sveriges första slutspel i European Golden League, den främsta landslagsturneringen i Europa. Väl där slog Blågult ut världsnationen Belgien i semifinalen över två matcher och nu väntar Ukraina i finalen.

— Det är lite galet att det har gått så bra. Det är bara jättekul att se vår utveckling, hur vi växer i varje match. Det beror ju också på att motståndet har blivit bättre, bättre än vad vi är vana vid och då vet vi lite mer vad vi behöver jobba på, säger storstjärnan Isabelle Haak.

"Helt makalöst"

Platsen i turneringen säkrade landslaget via seger i Silver League förra säsongen. Vilket gör årets finalplats i "gulddivisionen" än mer anmärkningsvärd

— Att vi går från en Silver League-final i fjol till en Golden League-final i år – det är ju helt makalöst. Jag tror aldrig att det har hänt tidigare. Det är magiskt, säger centern Julia Nilsson och skrattar.

Inget är omöjligt för de svenska volleybolldamerna, menar Julia Nilsson.

Landslagets succé började redan vid EM 2021. Då nådde svenskorna kvartsfinal – i volleybolldamernas första mästerskap på 37 år.

— Med det här laget är inget omöjligt. Det var nog många som trodde att vi inte ens skulle kvala in till EM för två år sedan. Vi har bevisat för ganska många att allting är möjligt med det här laget, säger Julia Nilsson.

På grund av kriget har Ukraina spelat sina matcher i Rumänien. Den första finalmatchen spelas i Piatra-Neamt på torsdag. Returen spelas inför storpublik – över 3 000 åskådare – i Lund på söndag.

Avslutar på hemmaplan

— De har ett väldigt mixat lag. Belgien hade Britt Herbots och deras centrar som bästa spelare. I Ukraina är de lite mer jämna, de har många utvägar att använda sig av. Ukraina blir tuffa tror jag, säger Julia Nilsson.

Förbundskaptenen Lauri Hakala:

— Det är ett bra lag. Många fysiska och stora spelare. De spelar väldigt snabbt, modern volleyboll. Men vi kan vinna mot dem, absolut, säger Hakala.

Eftersom Sverige slog ut Belgien i semifinal övertog man belgiskornas rankning i turneringen. Det gör att Blågult får avsluta finalen på hemmaplan.

— Det är absolut en fördel, speciellt med över 3 000 åskådare på plats, säger Lauri Hakala.

TT
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!