Ibrahim Sadiq jublar efter 1–0-målet.
Ibrahim Sadiq jublar efter 1–0-målet. - Foto: Adam Ihse/TT

Häcken började med seger i Champions League-äventyret

Häcken fick en drömstart på Champions League-äventyret – men fick nöja sig med tvåmålsseger. Efter 3–1 mot walesiska The New Saints har Hisingslaget dock ett bra utgångsläge inför returen.


Fakta: Sveriges facit i Champions League de senaste åren

Malmö FF är senaste svenska herrlaget som lyckats ta sig till Champions Leagues gruppspel (2021—2022).

Här är de fem senaste årens svenska facit i fotbollsturneringen.

2018–2019: Malmö FF gick vidare från de första två kvalomgångarna, föll dock i tredje mot ungerska Vidi. Malmö tog sig vidare till Europa Leagues gruppspel, åkte sedan ut mot Chelsea i sextondelsfinalen.

2019–2020: AIK vann första kvalet men åkte ut i andra omgången mot slovenska Maribor. Åkte sedan ut mot Celtic i playoff till Europa League.

2020–2021 Djurgården åkte ut mot Ferencvaros i första kvalomgången. Åkte sedan ut även i kvalet till Europa League.

2021–2022: Malmö FF vann tre kvalomgångar och även playoffen och tog sig till gruppspel mot Juventus, Chelsea och Zenit St Petersburg, där Malmö dock slutade sist.

2022–2023: Malmö FF vann första kvalet mot isländska Vikingur, men åkte sedan ut mot litauiska Zalgiris i andra kvalomgången. Malmö tog sig därefter vidare till Europa Leagues gruppspel, men gick inte vidare från gruppen.

Det utmålades som en drömlottning när The New Saints drogs fram som kvalmotståndare i första Champions League-omgången. Det visade sig stämma rätt bra.

Till slut.

För trots två mål redan efter mindre än en kvart fick Häcken oväntat svårt att utnyttja det stora övertaget.

— Det var så där tycker jag, säger Samuel Gustafson till Aftonbladet.

— Det är absolut inte vår bästa match. Men vi vinner matchen, även om det är klart att vi hade velat göra något mål mer. Men det är ändå tillräckligt bra förutsättningar.

Häckens första mål kom redan i sjunde minuten. Ibrahim Sadiq försökte med en bredsida först, men fick tillbaka bollen via ett walesiskt ben och drog till på volley i stället.

Sex minuter senare var det dags igen, när Kristoffer Lund slog ett inlägg från vänsterkanten och Mikkel Rygaard petade in 2—0.

Målkungen reducerade

The New Saints, redan från början defensivt uppställt, lyckades dock bromsa Häckens framfart rätt bra och när det svenska mästarlaget slarvade högg motståndarnas målkung Declan McManus direkt. Skotten har öst in mål för laget i den walesiska ligan och nickade efter drygt en halvtimme in reduceringen.

Häcken hade dessförinnan bränt flera bra lägen, men bara några minuter senare fick laget till slut utdelning igen, på en frispark från vänsterkanten som Samuel Gustafson slog direkt i mål.

Eller gick den via Even Hovlands huvud?

— Nej, det var mitt mål, säger Gustafson.

New Saints-spelarna protesterade, men målet godkändes efter videogranskning.

— Det är bara att köra på. Spela enkelt och spela snabbt, så tror jag att det finns fler mål i andra halvlek, förutspådde Mikkel Rygaard i Aftonbladets sändning i pausen.

Drog ner tempot

Särskilt enkelt och snabbt såg det dock inte ut, när New Saints-spelarna gjorde sitt bästa för att få klockan att gå och hålla nere siffrorna.

Men Häckens seger var trots det aldrig hotad.

Häcken har ett tätt schema i och med de båda kvalmatcherna, men Per-Mathias Høgmo valde att bara göra ett byte jämfört med laget som startade mot AIK senast.

Han hann dock senare också lufta bland annat senaste nyförvärvet, Amor Layouni.

The New Saints – en sammanslagning av en walesisk och en engelsk klubb – spelar sina hemmamatcher i engelska Oswestry. Där kan Häcken, på tisdag i nästa vecka, bli klart för nästa kvalomgång i mästarligan.

TT
/
/
/
AIK
/
/
gmo
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!