Formstarka Linn Grant vill ta sin första majorseger. Arkivbild.
Formstarka Linn Grant vill ta sin första majorseger. Arkivbild. - Foto: Carlos Osorio/AP/TT

Guide: Inför Evian Championship

Damernas fjärde golfmajor för året väntar när Evian Championship i Frankrike ska avgöras. Nio svenskor är med och gör upp om segern. Här är allt du behöver veta.


Fakta: Svenskornas starttider

07.39: Pernilla Lindberg, Diksha Dagar (Indien), Lauren Hartlage (USA)

08.15: Linn Grant, Brooke Henderson (Kanada), Atthaya Thitikul (Thailand)

09.03: Johanna Gustavsson, Eila Galitsky (Thailand), Stephanie Meadow (Nordirland)

09.03: Frida Kinhult, Saki Baba (Japan), Mao Saigo (Japan)

12.27: Dani Holmqvist, Patty Tavatanakit (Thailand), Maddie Szeryk (Kanada)

12.27: Madelene Sagström, Peiyun Chien (Taiwan), Chiara Horder (Tyskland)

13.27: Anna Nordqvist, Carlota Ciganda (Spanien), Celine Herbin (Frankrike)

13.39: Maja Stark, Pauline Roussin (Frankrike), Jennifer Kupcho (USA)

14.15: Linnea Ström, An Narin (Sydkorea), Choi Hye-jin (Sydkorea)

+ Var/när?

Mästerskapet avgörs på Evian Resort Golf Club i franska alperna den 27–30 juli och sänds i Viaplay.

+ Formstark Grant topprankad

Linn Grant tog sin första titel på LPGA-touren när hon vann Dana Open i mitten på juli. Genombrottet i USA har gjort 24-åringen till en av storfavoriterna att vinna sin första majortitel.

Bland annat rankar Golf Digest Grant som tvåa i startfältet. Kanske inte så konstigt då svenskan gjorde sin bästa majorplacering (åtta) på samma bana i fjol och vann på Europatouren där tidigare i år.

— Jag är uppenbarligen i bra form. Jag gillar den banan. Jag vann där i år och ser verkligen fram emot att spela där igen, sade Grant efter jungfrusegern.

+ Stjärnans bojkott fortsätter?

Av de 20 högst rankade spelarna i världen saknas enligt Golf Monthly enbart en: amerikanskan Lexi Thompson. Det blir tredje året i följd som 28-åringen missar tävlingen. I sitt senaste Evian var Thompson märkbart frustrerad efter att ha missat kvalgränsen.

"Jag är faktiskt väldigt tacksam att jag inte behöver utsätta mig för det här i två dagar till. Du är en vacker plats Evian, men det blir helt enkelt för många otursstudsar på bra slag för mig, så hej då!", skrev hon på Instagram.

+ Mycket blågult i startfältet

Linn Grant är långt ifrån ensam svensk att pegga upp på Evian. Åtta andra svenskor gör henne sällskap: Anna Nordqvist, Madelene Sagström, Maja Stark, Johanna Gustavsson, Frida Kinhult, Linnea Ström, Pernilla Lindberg och Dani Holmqvist.

Av dessa är Anna Nordqvist särskilt hemma på banan. 2017 tog hon hem segern efter särspel mot amerikanskan Brittany Altomare – Nordqvist andra majortitel av tre i karriären.

+ Titelförsvararen

2022 vann Kanadas Brooke Henderson – ett slag före Sophia Schubert (USA). Henderson har dock haft ett tufft år och kommer med två missade kvalgränser i ryggen.

+ Genombrottet?

20-åriga Rose Zhang vann i sin första proffsstart på LPGA-touren och spås bli damgolfens nya fixstjärna. Hon har redan hunnit hota om en första majorseger med en åttonde-, respektive niondeplats i årets PGA-mästerskap och US Open.

+ Storfavoriterna

Spelbolagen och golfsajterna är överens. Störst chans att vinna Evian Championship har sydkoreanskan Kim Hyo-Joo. Världsåttan trivs som ingen annan på banan som hon vann sin första, och hittills enda, major på 2014. I fjol slutade hon trea.

Högt rankas även årets US Open-vinnare Allisen Corpuz, irländskan Leona Maguire och 2021 års segrare Minjee Lee.

+ Hemmahoppen

Drömmen om en första fransk hemmaseger lever. Förhoppningarna ligger främst hos 15:e rankade Céline Boutier och stjärnskottet Pauline Roussin-Bouchard.

Tyvärr för hemmapubliken är dock Evian den major som Boutier har gjort sämst resultat i med en 29:e plats som bäst. Roussin-Bouchard, tidigare världsetta som amatör, har två segrar på Europatouren (Skaftö Open 2021 och i Singapore i mars) på cv:t.

+ Prispengarna

Totalt ska 6,5 miljoner dollar, motsvarande 68 miljoner kronor fördelas ut. Av dessa kommer, precis som i fjol, 10 miljoner kronor gå till segraren. Det är mer än dubbelt så mycket än vad som delades ut för bara sju år sedan.

TT
/
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!