Guide: Fotbolls-VM 31 juli

Vad: Japan–Spanien, grupp C


När: Måndag, klockan 09.00

Var: Wellington Regional Stadium, Wellington, Nya Zeeland

Tv/radio: TV6/Viaplay/P4 Radiosporten

+ Kamp om gruppsegern

Både Japan och Spanien är vidare till åttondelsfinal efter två segrar. Gruppspelsavslutningen handlar i stället om vilket lag som ska ta hem gruppsegern. I nuläget toppar Spanien i kraft av bättre målskillnad. Japan behöver således vinna för att kunna toppa gruppen. För vinnaren väntar Norge i åttondelsfinal. Tvåan möter Schweiz.

+ Världens bästa tillbaka

När Spanien slog Zambia med 5–0 i den andra gruppspelsmatchen var ett bekant ansikte tillbaka i den spanska elvan. Alexia Putellas, två gånger utsedd till världens bästa fotbollsspelare (2021 och 2022), spelade 45 minuter och hann med att imponera. Putellas missade fjolårets EM i England med en korsbandsskada och gjorde sin första tävlingsstart i landslaget på över ett år.

Talang går aldrig förlorad. Speciellt inte hos världens bästa spelare, konstaterade anfallaren Jennifer Hermoso, enligt The Athletic.

.

Vad: Costa Rica–Zambia, grupp C

När: Måndag, klockan 09.00

Var: Waikato Stadium, Hamilton, Nya Zeeland

Tv/radio: TV10/Viaplay

+ Betydelselöst möte?

Varken Costa Rica eller Zambia har chans på vidare avancemang. Detta sedan båda lagen förlorat sina två inledande matcher. Matchen handlar enbart om att undvika jumboplatsen – något båda lagen säkert vill. Båda jagar dessutom sina första mål i detta VM och i Zambias fall deras första VM-mål någonsin. Tar någon chansen att skriva historia?

+ Kontroversiell stjärna

Det skulle i sådana fall mycket väl kunnat vara skyttedrottningen Barbra Banda. 23-åringen stoppades från spel i Afrikanska mästerskapen på grund av för höga nivåer av testosteron i kroppen. Likt fallet kring friidrottaren Caster Semenya rör det sig om en naturlig hög testosteronnivå och i VM tillåts hon spela. Trots avsaknaden av mål och poäng ser Banda fram emot avslutningsmatchen.

— Vi är positiva och vill nå det maximala antalet poäng i vår sista match. Och vi kommer inte ta det lugnt, vi vill vinna, säger hon en presskonferens.

.

Vad: Kanada-Australien, grupp B

När: Måndag, klockan 12.00

Var: Melbourne Rectangular Stadium, Melbourne, Australien

Tv/radio: TV6/Viaplay/P4 Radiosporten

+ Värdnationens åttondelsfinalhopp – storstjärnan tillbaka

Sam Kerr har missat Australiens två inledande gruppspelsmatcher (1–0 mot Irland och 2–3 mot Nigeria) på grund av en vadskada. I ödesmatchen mot Kanada väntas den 29-åriga stjärnanfallaren, en av VM:s största stjärnor vara tillbaka. Värdnationen hoppas att hon ska vara tungan på vågen i matchen där Australien måste ta minst en poäng – och vid nigeriansk poäng mot Irland tre poäng – för att ta sig till åttondelsfinal.

+ Pressad värdnation och svensk förbundskapten

På söndagen slogs Nya Zeeland ur VM:s grupp A. Redan på måndagen kan VM:s andra värdnationen också åka ur mästerskapet. Svenske förbundskaptenen Tony Gustavsson erkänner att ett uttåg i gruppspelet skulle vara ett misslyckande.

— Jag tycker absolut att det är rätt att säga att det är ett misslyckande om vi inte klarar oss vidare från gruppen, säger han på presskonferensen dagen före matchen, enligt ESPN.

.

Vad: Irland-Nigeria, grupp B

När: Måndag, klockan 12.00

Var: Brisbane Stadium, Brisbane, Australien

Tv: TV10/Viaplay

+ Irland redan utslaget

Efter de två inledande förlusterna i gruppspelet, mot Australien (0–1) och Kanada (1–2), står det redan inför gruppspelsavslutningen klart att Irland får åka hem efter gruppspelet. Inget att spela för mot Nigeria, alltså? Eller?

— Matchen är avgörande för oss; för vår lagkänsla, vår stolthet och för turneringens skull, säger förbundskaptenen Vera Pauw på presskonferensen före matchen, enligt BBC.

+ Fortsatt borta efter rött kort

Nigeria jagar både en åttondelsfinalplats och förstaplatsen i grupp A för att undvika ett förmodat åttondelsfinalmöte med England. Innermittfältaren Deborah Abiodun som fick ett direkt rött kort i premiären mot Kanada (0–0) är däremot fortsatt avstängd och spelar inte mot Irland.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!