Filippa Angeldahl firar sitt 2–0-mål i VM-kvartsfinalen mot Japan.
Filippa Angeldahl firar sitt 2–0-mål i VM-kvartsfinalen mot Japan. - Foto: Pontus Lundahl/TT

Sverige till VM-semi efter stor dramatik

Sveriges fotbollsdamer är klara för VM-semifinal – efter en högdramatisk slutkvart på Eden Park i Auckland. Den japanska anstormningen var massiv men Sverige stod pall och vann med 2–1. Nu väntar Spanien i semifinal på tisdag.

Sverige hade avancemanget i ett järngrepp fram till den 75:e minuten. Då hade Amanda Ilestedt gjort 1–0 i den första halvleken och Filippa Angeldahl utökat till 2–0 på straff strax efter paus.

Men slutkvarten blev en enda lång press mot svenska målvakten Zecira Musovics straffområdet.

Det började med att Madelen Janogy, kort efter att ha blivit inbytt, råkade riva ner en japanska i straffområdet. Huvuddomaren Esther Staubli tvekade inte, blåste för straff och Riko Ueki stegade fram för att ta Japan in i matchen.

Svensk målställning?

Men det ville sig inte för Ueki som prickade ribban och sedan fick se bollen studsa ner på fel sida mållinjen – ur Japans perspektiv.

Några minuter senare hade Musovic hela målställningen på sin sida. Frisparken från Aoba Fujino gick i ribban via Musovics rygg och sedan i stolpen innan faran var över.

Men till slut kunde inga ribbor och stolpar stå emot.

Japan tryckte på och tryckte på, och till slut fick Honoka Hayashi en chans som hon inte kunde missa. Den tidigare AIK-mittfältaren dundrade in 1–2 från nära håll.

Domaren lade på tio tilläggsminuter och slutet blev en rysare. Men på något sätt höll Sverige ut, och VM-resan fortsätter.

Mycket tack vare 75 bländande minuter från svensk sida, de bästa i turneringen så här långt.

Svensk VAR-straff

Det krävdes dock en VAR-koll för att domare Staubli skulle peka på den japanska straffpunkten några minuter in i den andra halvleken. Men efter att ha granskat reprisbilderna konstaterade Staubli att Fuka Nagano tagit bollen med handen efter Jonna Anderssons hörna.

Filippa Angeldahl fick förtroendet att förvalta läget och placerade säkert in 2–0 i den 51:a minuten.

Och det var nära att Sverige ledde med 2–0 redan efter den första halvleken.

Med en magnifik passning hittade Fridolina Rolfö fram till Kosovare Asllani strax utanför straffområdet strax före paus. Asllanis skott var tungt och välriktat, men Ayaka Yamashita fick sin ena målvaktshand på bollen och styrde den i stolpen och ut.

Nytt Ilestedt-mål

Dessförinnan hade Amanda Ilestedt – vem annars – gett Sverige ledningen i den 32:a minuten.

Asllani skickade in en frispark från mitt på Japans planhalva, och Yamashita lyckades inte boxa undan bollen ordentligt. Efter lite trassel lyckades först Nathalie Björn, sedan Magdalena Eriksson fösa bollen närmare målet. Trots flera japanska försvarares ivriga försök att rensa landade bollen vid fötterna på Ilestedt.

30-åringen tvekade inte utan drämde bara in bollen i nättaket från nära håll.

Därmed fortsätter den svenska mittbackens sensationella målform. Det här var hennes fjärde mål i VM, och hon ligger nu delad tvåa i skytteligan. Inför mästerskapet hade hon bara gjort åtta mål totalt i A-landslaget, trots tio års erfarenhet i Blågult och över 60 landskamper på kontot.

Sverige möter Spanien i semifinal på tisdag klockan 10 svensk tid. Också den spelas i Auckland.

Rättad: I en tidigare version uppgavs fel antal landslagsmål på Amanda Ilestedt. Rätt är att hon gjort åtta före VM.