Aberdeens Ryan Duncan och Häckens Simon Sandberg i kamp om bollen under torsdagens playoff till Europa League,. - Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Häckens mardröm: Tappade tvåmålsledning i Europa

BK Häcken kryssade i Europa League-kvalet. Detta efter att ha tappat en tvåmålsledning mot skotska Aberdeen hemma på Bravida arena. Andra halvlek är inte alls bra, säger Samuel Gustafson.

Fakta: Prispengar i Europa League och Conference League

+ Europa League:

Gruppspel: 43 miljoner kronor (3,63 miljoner euro)

Vunna matcher: 7,4 miljoner kronor (630 000 euro)

Oavgjorda matcher: 2,5 miljoner kronor (210 000 euro)

Gruppseger: 13 miljoner kronor (1,1 miljoner euro)

Grupptvåa: 6,5 miljoner kronor (550 000 euro)

Plats i playoff till åttondelsfinal: 5,9 miljoner kronor (500 000 euro)

Åttondelsfinal: 14 miljoner kronor (1,2 miljoner euro)

Kvartsfinal: 21 miljoner kronor (1,8 miljoner euro)

Semifinal: 33 miljoner kronor (2,8 miljoner euro)

Final: 54 miljoner kronor (4,6 miljoner euro)

Vinnare: 47 miljoner kronor (4 miljoner euro)

+ Europa Conference League:

Gruppspel: 35 miljoner kronor (2,94 miljoner euro)

Vunna matcher: 5,9 miljoner kronor (500 000 euro)

Oavgjorda matcher: 1.9 miljoner kronor (166 000 euro)

Gruppseger: 7,7 miljoner kronor (650 000)

Grupptvåa: 3,8 miljoner kronor (325 000 euro)

Plats i playoff till åttondelsfinal: 3,5 miljoner kronor (300 000 euro)

Åttondelsfinal: 7,1 miljoner euro (600 000 euro)

Kvartsfinal: 11 miljoner kronor (1 miljon euro)

Semifinal: 23 miljoner kronor (2 miljoner euro)

Final: 35 miljoner kronor (3 miljoner euro)

Vinnare: 23 miljoner kronor (2 miljoner euro)

+ Utöver detta tillkommer även pengar från en marknadspott och en rankningspott. Dessa baseras på tidigare års Europaresultat samt hur mycket tv-rättigheterna har kunnat säljas för i nationer som har klubbar med i gruppspelet.

Källa: Uefa.

Efter 5–0-segern mot Zalgiris Vilnius förra veckan är Häcken redan kvalificerat för ett europeiskt gruppspel i höst. Playoffmatcherna mot Aberdeen avgör om det blir Europa League eller Europa Conference League.

Och det svenska mästarlaget såg ut att få en smakstart på dubbelmötet när laget ledde med två mål i mitten av den andra halvleken. Men Aberdeen ville annorlunda, kämpade sig tillbaka med två mål under några mardrömslika minuter för Häcken.

— Vårt försvarsspel är inte bra. Det känns som att det räcker att sparka ner bollen bakom vår backlinje så är det målchans, säger mittfältaren Samuel Gustafson i den mixade zonen efter 2–2-matchen.

Amor Layouni (vänster) och Ibrahim Sadiq firar Häckens 1–0-mål.

"Fort Knox"

På förhand har den norske tränaren Per-Mathias Høgmo gjort sitt bästa för att hamra in mantrat: "Bravida arena är BK Häckens Fort Knox." Om detta har han talat vid upprepade tillfällen och även på torsdagen kopplade hemmalaget tidigt ett grepp på hemmaborgen.

Amor Layouni satte matchens första mål, fint framspelad av Ibrahim Sadiq, efter en dryg halvtimme. Aberdeen var å sin sida inte ofarligt – tvärtom hade bortalaget flera omställningar som först efter viss möda kunde avstyras av hemmalaget.

Drygt 400 skotska supportrar var på plats i Göteborg, som är historisk mark efter att Aberdeen vunnit Cupvinnarcupen på Nya Ullevi 1983. Efter en dryg timmes spel fick bortasupportrarna se Häcken utöka ledningen.

Domarteamets videogranskningssystem hittade en hands i Aberdeens straffområde. På den efterföljande straffsparken rullade Ibrahim Sadiq säkert in 2–0. Men Häcken fick inte jubla särskilt länge.

Bortaklacken på Bravida arena.

Hammar utvisad

För bara några minuter senare reducerade Aberdeens Bojan Miovski och ytterligare lite senare kvitterade Nicky Devlin vilket också blev matchens sista mål.

På stopptid blev mittbacken Johan Hammar utvisad efter att ha fått sitt andra gula kort. Mycket talar nu för att returen i Skottland nästa vecka kan bli en rysare.

— Det är en besvikelse att vi tappar två mål när vi leder hemma och på sättet vi gör det. Men vi vet att vi kommer skapa målchanser i Skottland, säger tränaren Per-Mathias Høgmo.