Lördag 8 Maj
Stockholm

Kruth vs Myle på Rumble i Malmö

Jörgen Kruth: Han skrämmer mig inte.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Han är Skandinaviens mest meriterade thaiboxare som efter 20 år tröttnade. Men i stället för att lägga av sadlade han om, och i helgen gör han sin svenska MMA-debut när Rumble of the Kings-galan drar söderut.

– Jag började köra lite MMA för över tio år sedan och tyckte det var roligt. Men eftersom jag tävlat i thaiboxning fick det mer bli på en hobbynivå, säger Jörgen Kruth och fortsätter:

– Nu har jag kört MMA i två år och visst, stående fight är fortfarande min starkaste sida, men jag börjar bli bättre på att brottas också.

Första thaiboxningsmachen gick han 1989. Sedan dess har hans karriär präglats av vinster. Runt 70 segrar på lite över 80 matcher. Och med över 20 matcher inom K-1 räknades han till en av de bästa i världen inom sporten. Men plötsligt lade han av med thaiboxningen för att helhjärtat satsa på Mixed Martial Arts (MMA).

"Skrämmer mig inte"

Den riktiga MMA-debuten gjorde 35-åringen dock nere i Slovenien i april tidigare i år. Motståndaren var letten Arturas Liutika och matchen var över redan i första ronden.

– Det var timing. Jag sparkade honom under armen när han gick in mot mig och skulle slå. Han tappade han luften och sen var det mer eller mindre färdigt.

På fredag möter han 26-årige litauern Mindaugas Myle, en motståndare som likt honom har thaiboxningsbakgrund, men som också har gått två MMA-matcher mer än svensken.

– Han har gått någon mer matcher men han skrämmer mig ändå inte. Samtidigt är jag inte den som underskattar någon, utan man får vara försiktig.

Vad har du för gameplan?

– Jag brukar gå ut och kolla i första ronden på hur de reagerar på mig och vad de försöker med. Därefter vet jag hur jag kommer att agera, säger Jörgen Kruth till Nyheter24 och tillägger:

– Oavsett om man sett en massa matcher på en kille är det inte säkert att han uppträder på samma sätt jämt. Jag brukar känna efter i första och sen se vad som kommer att passa. Men det är ju också en gameplan.

Hur känns formen?

– Riktigt bra faktiskt. De senaste veckorna har jag tränat flera pass om dagen, men just nu tar jag det bara lungt.

Är det UFC som är målet?

– Jag har inte tänkt så pass långt. Jag vet bara att jag vill köra MMA. Men om det blir UFC eller Dream i Japan vet jag inte. Det är lättare för mig att komma in i Japan eftersom jag tävlat mycket där tidigare, säger Jörgen Kruth till Nyheter24.

Nåt annat du vill tillägga?

– Jag har tränat mycket med vänner i Malmö. Så även om Hovet är hemma för mig ska det bli riktigt kul att köra premiärfighten i där nere, säger Jörgen Kruth till Nyheter24 och fortsätter:

–Jag skulle vilja tack Bubben på Bosön, Kasra och Waldo. Samt också Omar på Pancrase, alla killar på VBC och mina sponsorer WE och Flygpoolen. Men framför allt min fru och son som alltid står ut med mig, säger Jörgen och skrattar.

Missa inte fighten mellan svenske Jörgen Kruth och litausike Mindaugas Myle på fredag i Baltiska Hallen i Malmö.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela