Luis Rubiales omfamnar Aitana Bonmati efter VM-guldet. Trots kritiken avgår inte den spanske fotbollsordföranden efter att ha kysst Jenni Hermoso på munnen under firandet i söndags.
Luis Rubiales omfamnar Aitana Bonmati efter VM-guldet. Trots kritiken avgår inte den spanske fotbollsordföranden efter att ha kysst Jenni Hermoso på munnen under firandet i söndags. - Foto: Alessandra Tarantino/AP/TT

Fotbollsbasen vägrar avgå trots skandalkyssen

Trots den massiva kritiken vägrar Spaniens fotbollsordförande Luis Rubiales att avgå efter den omtalade kyssen i samband med Spaniens VM-guld. Det meddelade han vid fredagens krismöte i förbundet. Jag kommer inte att avgå, jag kommer inte att avgå, jag kommer inte att avgå, säger han med emfas i sitt försvarstal.


Luis Rubiales höll ett långt försvarstal inför representanterna för spansk fotboll, som direktsändes, och fick stående ovationer.

— Skulle en puss i samförstånd få bort mig? Jag kommer aldrig att ge mig, säger Rubiales som påstår att han är offer för en häxjakt.

Den 46-årige ordföranden säger att veckans fördömanden från politiker och klubbar var ett försök till "publikt mord" på honom och att han skulle försvara sig genom att agera mot de människorna.

Det var efter att Spanien besegrat England i VM-finalen i söndags, och tagit landets första VM-guld för damer, som Rubiales omfamnade och kysste VM-hjälten Jenni Hermoso på munnen.

— Det var en spontan, euforisk kyss i samförstånd, säger Rubiales.

"Det är oacceptabelt"

Kyssen har fördömts från många håll. Hermoso har sagt att hon inte gillade kyssen och tillsammans med det spanska spelarfacket i fotboll, Futpro, har hon krävt att åtgärder vidtas och damligan Liga F har krävt ordförandens avgång. Även Spaniens premiärminister Pedro Sanchez anser att en ursäkt från Rubiales inte är tillräcklig.

— Jag tycker att det är oacceptabelt att kyssa en spelare på läpparna för att gratulera henne, sade Spaniens kultur- och idrottsminister Miquel Iceta till spansk radio enligt AFP.

Utreds av Fifa

I torsdags meddelade Internationella fotbollsförbundet, Fifa, att man startar ett disciplinärende och skrev i ett uttalande att man fördömer alla integritetsbrott.

Även Spaniens motsvarighet till Riksidrottsnämnden säger att man kan komma att agera snabbt för att titta på om Rubiales brutit mot idrottens eller fotbollens regelverk kring uppförande.

Även de svenska VM-bronsmedaljörerna kommenterade kyssen vid hemkomsten på Arlanda i måndags.

— Jag har inte sett det men jag har hört om det. Det är fruktansvärt, oacceptabelt. Jag förstår inte hur det kan hända. För mig känns det jättekonstigt. Jag vill att hela världen ska reagera och att det ska hända något. Det finns uppenbarligen problem inom det spanska förbundet. Det är oacceptabelt, sade Caroline Seger.

Förutom kyssen har Rubiales fått kritik för att ha tagit sig i skrevet under guldfirandet, när han befann sig på hedersläktaren i närheten av Spaniens drottning Letizia och den 16-åriga prinsessan Sofia.

— Jag vill be om ursäkt för det som hände i ett ögonblick av eufori. Jag var så känslosam och förlorade kontrollen, säger han.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!