Spanska VM-laget kan prisas efter kysskandalen

Spanska damlandslaget i fotboll kan sopa rent på priser vid Uefas gala i Monaco. Men landets förbundsordförande Luis Rubiales får inte sola sig i galaglansen. Han är avstängd av Fifa efter kysskandalen i VM.


Skandalen kring Rubiales handlar om att han i samband med prisutdelningen i VM kysste en av Spaniens guldhjältar, Jenni Hermoso, på munnen.

Detta har bland annat fördömts av FN, den spanska regeringen och över hela fotbollsvärlden. Internationella fotbollsförbundet Fifa har stängt av Rubiales i tre månader under utredning och han riskerar många års avstängning från fotbollsverksamhet. Spaniens fotbollsförbund vill också att han avgår från sin post.

I och med avstängningen får inte Rubiales vara med på det europeiska förbundets gala på torsdagskvällen i Monaco. Där kan de spanska VM-guldmedaljörerna ta många priser.

Även förbundskaptenen Jorge Vilda kan prisas, som årets tränare. Detta står i kontrast mot att han nu riskerar att sparkas av interimstyrelsen i Spaniens fotbollsförbund när han inte längre har Rubiales skydd. Vilda har varit omdiskuterad och inte särskilt omtyckt av landslagsspelarna. 15 spelare vägrade under en tid att spela i landslaget under hans ledning.

Uefa har inte med ett ord kommenterat kyss-skandalen, trots att Rubiales är en av dess vice ordföranden och får cirka 3 miljoner kronor årligen i ersättning från Uefa.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!