Zvonimir Boban, till vänster, med förre lagkamraten Paolo Maldini.
Zvonimir Boban, till vänster, med förre lagkamraten Paolo Maldini. - Foto: Spada/AP/TT

Fotbollschefen om matchtiden: "Är helt absurt"

Fotbollsmatcherna är längre än någonsin efter Fifas beslut om att addera extra tilläggstid. Galet, anser Uefa-bossen Zvonimir Boban. Det är helt absurt, säger han.


Internationella fotbollsförbundet Fifa introducerade under herrarnas VM i Qatar idén om att lägga till extra tid som gått förlorat till saker som målfiranden, byten och skador.

Det har fått matcherna i exempelvis engelska Premier League, som också följt samma linje, att rutinmässigt bli över 100 minuter långa.

Europeiska fotbollsförbundet Uefa, som arrangerar klubbtävlingar som Champions League, håller inte med.

— Det är helt absurt, säger förre storspelaren Zvonimir Boban, numera fotbollschef på Uefa, till Reuters.

Att PL-matcherna är längre än någonsin har kritiserats av stjärnspelare som Raphaël Varane och Kevin De Bruyne som menar att man riskerar spelarnas hälsa.

Uefa går emot

Boban håller med.

— Gällande spelarhälsa är det en mindre eller större tragedi eftersom vi lägger till nästan 12, 13, 14 minuter.

— Från egen erfarenhet från att ha spelat mittfältare är man som tröttast den sista halvtimmen. Och sedan kommer någon och lägger till en kvart till.

Så kommer det dock inte bli i Champions, Europa och Conference League.

— Hur ofta pratar vi inte om spelschemat och att det är för många matcher? Vi lyssnar inte på spelarna och tränarna. Det är galet. Det är för mycket så vi kommer inte göra detta. Våra riktlinjer är annorlunda, säger Boban.

Får domarstöd

Han får medhåll av Uefas chefsdomare Roberto Rossetti.

— Det finns saker som är viktigare än exakt tilläggstid. Vi säger åt våra domare att snabba på spelet snarare än att lägga till massa stopptid.

Gruppspelet till Champions League lottas under torsdagskvällen. Europa League och Conferece League lottas på fredag. BK Häcken är det enda svenska laget som är kvar i Europaspelet.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!