Landslagets matchbevakare Lasse Jacobsson.
Landslagets matchbevakare Lasse Jacobsson. - Foto: Henrik Montgomery/TT

Spionens varning: Ett lag med stort hjärta

Estland har ett hårt arbetande lag med stort hjärta. Lasse Jacobsson anar en besvärlig EM-kvalmotståndare i Tallinn i kväll. Det är lätt att tänka att det bara är att åka och hämta tre poäng, men Estland har gjort det bra hittills i kvalet, säger landslagets matchbevakare.


En tagen poäng på tre matcher i grupp F berättar inte hela sanningen om esternas kvalstart.

Därför utfärdar Jacobsson en varning inför kvällens möte (avspark 18.00) – en match Sverige måste vinna för att hålla slutspelsdrömmen vid liv.

— De hade 1–1 borta mot Österrike till 88:e minuten och de ledde länge mot Azerbajdzjan med 1–0. Det är en tuff match som alla andra, säger Jacobsson.

Timmar av studier av insamlat videomaterial har gett Jacobsson ett digert underrättelsematerial. Några saker har han passat vidare till förbundskaptenerna Janne Andersson och Peter Wettergren och spelartruppen.

— Estland spelar med oerhört stort hjärta och efter sina förutsättningar. De håller inte på och krånglar utan slår ofta längre bollar och har hårt jobbande forwards. Vi ska vara ett bättre fotbollslag, men du måste vinna de fysiska duellerna också. Vinner Estland dem jämnar matchen ut sig.

Estlands landslag tränar inför kvällens EM-kval mot Sverige i Tallinn.

— Det brukar inte vara några överraskningar i deras spel sett till tidigare matcher. De har en oerhörd vilja att snabbt komma tillbaka med åtta spelare och kriga till sig sina utgångspositioner.

— Ska du kontra på dem måste du göra det snabbt.

Ett minus för esterna är att skadade anfallaren Rauno Sappinen saknas. Han har gjort båda esternas mål i kvalet.

— Det gör ju inget, så kan man väl säga, men jag tror inte att det blir någon större skillnad utan honom. De har Henrik Ojamaa som också är djupledslöpande eller Henri Anier som är lite tyngre. Det finns liknande spelare. De kommer nog inte att ha ett annat arbetssätt för att han är borta. Men det är klart att i de mindre nationerna märks det mer om en bra spelare saknas än om det är Spanien som har en spelare borta.

TT: Hur är de på fasta situationer?

— De har en fantastisk fot i Konstantin Vassiljev. Han missar sällan på fasta och de gör också en hel del mål. Jag går igenom alla spelarna och det var en i Flora Tallinn som gjort tio mål i år. Vassiljev hade nio av assisten, varav sju på fasta.

— Där är de luriga, har bra serve, säger Jacobsson som nyligen fått ett nytt uppdrag.

Han är ny chefsscout åt Halmstad BK.

— Jag letar efter spelare, främst till nästa säsong.

Är Janne Andersson (från Halmstad) nöjd?

— Det får vi hoppas, men det viktigaste är att Magnus (Haglund, HBK-tränaren) blir nöjd.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!