Det svenska herrlandslaget åkte på en blytung förlust i EM-kvalet mot Österrike, som med stor sannolikhet innebär att Sverige missar fotbolls-EM 2024.
Det svenska herrlandslaget åkte på en blytung förlust i EM-kvalet mot Österrike, som med stor sannolikhet innebär att Sverige missar fotbolls-EM 2024. - Foto: Fredrik Sandberg/TT

Experternas dom: Så blir Janne Anderssons framtid i landslaget

Efter Sveriges förlust mot Österrike i EM-kvalet är drömmen om EM 2024 i Tyskland mer eller mindre över. Nu spekuleras förbundskaptenen Janne Anderssons framtid mer än någonsin, något även Viaplays studioexperter uttalar sig om.


Sverige behövde vinna och helst med minst två mål. Istället åkte man på pumpen och förlorade EM-kvalmatchen mot Österrike med hela 1-3 på Friends Arena. I och med förlusten är Sveriges chanser att nå fotbolls-EM 2024 i Tyskland mer eller mindre obefintliga. Det skulle krävas tre raka segrar i de avslutande matcherna och hjälp från länder som Azerbajdzjan och Estland, något som av många kan räknas ut.

Här kan du läsa allt om Janne Andersson: Frun Ulrika, kontraktet och barnen

Fredrik Ljungberg: "Är det bara Janne vi ska hoppa på?"

Redan inför matchen var spekulationerna många kring vad som skulle komma att hända med Janne Andersson i händelse av en förlust. Förbundskaptenens kontrakt går ut nästa sommar, men i och med missat EM-spel kan hans öde snart vara beseglat.

I studion efter matchen diskuterade programledaren Jennifer Kücükaslan framtiden i landslaget med experterna Glenn Strömberg, Fredrik Ljungberg och Jonas Olsson.

– Jag är av den uppfattningen att det finns chefer som bestämmer och vad vi står här och säger det bryr de sig inte om. Det viktiga är att få höra från dem hur de uttalar sig efter matchen och vad de tycker är viktigt, säger den förre storstjärnan Fredrik Ljungberg.

Han fortsätter sedan att utveckla sina tankar kring landslagets utveckling, något Ljungberg menar är större än att endast se till förbundskaptenens roll.

– Man känner sig helt tom. Var är vi i svensk fotboll? Är det bara Janne vi ska hoppa på eller ska vi ta den större bilden? Vad gör vi med svensk fotboll och vad är det för spelare vi utbildar? Det måste finnas folk som är ansvariga för den här delen. Var är svensk fotboll på väg och vad är vår identitet? Jag är inte säker på svaret.

Här kan du läsa om alla flickvänner och fruar till spelarna i landslaget

Experternas dom: Så blir Janne Anderssons framtid

Nästa landslagssamling är i oktober då Sverige ska fortsätta EM-kvalet och då möta Belgien. Innan sändningen tar slut ställs en rak fråga till experterna från programledaren Jennifer Kücükaslan.

Tror ni att Janne Andersson är med igen i oktober?

– Nej jag tror inte det, säger Jonas Olsson.

Fredrik Ljungberg tror dock motsatsen och ser Janne leda landslaget även under kommande landslagssamling.

– Jag tror också han är kvar, i oktober, betonar Glenn Strömberg.

Vi får helt enkelt vänta och se vem som leder landslaget under den avslutande delen av EM-kvalet. Klart är dock att mycket pekar på att landslaget i framtiden leds av någon annan än just Janne Andersson.

Hårda kritiken mot Janne Andersson: "Rasta din hund istället"

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!