Sveriges Kosovare Asllani och Spaniens Athenea del Castillo kan ställas mot varandra i fredagens Nations League-match på Gamla Ullevi. del Castillo är den enda spelaren från det spanska världsmästarlaget som inte bojkottar landslaget. Arkivbild.
Sveriges Kosovare Asllani och Spaniens Athenea del Castillo kan ställas mot varandra i fredagens Nations League-match på Gamla Ullevi. del Castillo är den enda spelaren från det spanska världsmästarlaget som inte bojkottar landslaget. Arkivbild. - Foto: Jessica Gow/TT

Vädjar till spelarna: Avsluta bojkotten

Spaniens fotbollsförbund (RFEF) vädjar till sina stjärnspelare att avsluta landslagsbojkotten. Uttalandet kommer bara timmar innan nya förbundskaptenen Montserrat ”Montse” Tomé väntas presentera sin trupp till Nations League-mötet med Sverige på fredag.


Truppen till Nations League-matcherna mot Sverige på fredag och mot Schweiz fyra dagar senare skulle ha släppts redan i fredags. Men presentationen sköts på framtiden efter att 39 av landets främsta spelare, bland annat alla utom två från sommarens VM-guldtrupp, meddelat att de förlänger sin pågående bojkott av landslaget.

Klockan 16.30 i dag ska det dock ske, enligt RFEF.

Spanska tidningarna Marca och As skriver dock att spelarbojkotten står fast trots att RFEF under helgen har försökt få till en överenskommelse med spelarna. Därför kommer det, enligt tidningarna, att bli ett spanskt "B-lag" som ställer upp i Nations League.

Vädjar till spelarna

Förbundet verkar dock inte ha gett upp riktigt än. Med mindre än två timmar kvar till truppsläppet vädjade RFEF till de bojkottande spelarna i ett officiellt uttalande, där man utlovade förändring.

"Det är tydligt att förbundet, samhället och spelarna har samma mål: förnyelse och början på ett nytt kapitel där fotbollen blir den stora vinnaren. Av det skälet uppmanas spelarna att ansluta sig till det förändringsarbete som förbundet leder", skriver RFEF.

"Vi garanterar en trygg miljö för spelarna och vi har ålagt oss att skapa ett klimat som bygger på ömsesidig tillit så att vi tillsammans kan jobba för att säkerställa att damfotbollen fortsätter att utvecklas ännu mer".

Real Madrids Athenea del Castillo är den enda från VM-truppen som inte står bakom bojkotten. Claudia Zornoza, en annan VM-spelare som inte har skrivit på, meddelade förra veckan att hon har avslutat sin landslagskarriär.

Rubiales avgick

Spelarnas missnöje med förbundet har pågått länge och eskalerade förra hösten när 15 högprofilerade spelare gick ut i gemensam bojkott om inte förbundet genomförde förändringar. Till sommarens VM hade endast tre av dem återvänt till landslaget, och var med och tog ett historiskt guld efter finalseger mot England.

Men när förbundsordföranden Luis Rubiales under prisceremonin kysste spelaren Jennifer Hermoso på munnen utan hennes medgivande, blev det droppen även för spelarna som fortfarande var en del av landslaget.

Över 80 spelare, bland annat hela den spanska VM-truppen, gick efter mästerskapet ut och bojkottade landslaget så länge Rubiales är kvar. Men trots att han nyligen meddelade att han lämnar sin post räcker det alltså inte för att spelarna ska återvända.

TT
/
/
/
Relaterat
Senaste nytt

Messi missade ytterligare match

Newcastle tog första CL-segern på 20 år – slog PSG

igår 23:02
Saudiarabien mot Qatar. Eller Newcastle–Paris Saint-Germain i Champions League. Då vann Alexander Isaks gäng med 4–1 – Newcastles första seger i turneringen sedan 2003.

USA tog sjunde raka VM-guldet efter Biles show

igår 22:02
USA är världsmästare i laggymnastik för sjunde gången i följd. Detta efter en rejäl uppvisning av storstjärnan Simone Biles under finalen i Antwerpen.

Hattrick för Troock – stoppade Nybros segertrend

igår 21:46
Nykomlingen Nybros segertrend är över. 0–6 hemma mot AIK blev klubbens första förlust i hockeyallsvenskan. Jag tror det var en läropeng för oss, säger tränaren Tommy Samuelsson till TV4 Play.

Nilsson kan avgå: "Ett av alla tänkbara alternativ"

igår 20:20
Karl-Erik Nilsson överväger att avgå efter kritiken. Det berättar Riksidrottsförbundets ordförande för Göteborgs-Posten. "Det är ett av alla tänkbara alternativ", skriver han.

Gör som Sörenstam – spelar mot herrarna

igår 17:30
Amerikanskan Lexi Thompson kommer att pegga upp på nästa veckas PGA-tourtävling i Nevada.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.