Linn Grant och Maja Stark fick fira.
Linn Grant och Maja Stark fick fira. - Foto: Bernat Armangue/AP/TT

Viktig seger för Grant och Stark: "Otroligt"

Maja Stark och Linn Grant har vunnit sin första Solheim Cup-match tillsammans. Och det var välbehövligt. USA leder fortfarande totalt, nu med 7–5.


Fakta: Lördagens matcher i Solheim Cup

Foursome:

Emily Kristine Pedersen/Carlota Ciganda-Lilia Vu/Jennifer Kupcho – Europa vann 2/1.

Anna Nordqvist/Leona Maguire-Lexi Thompson/Megan Khang – USA vann 1/0.

Georgia Hall/Céline Boutier-Nelly Korda/Allisen Corpuz – USA vann 5/3.

Maja Stark/Linn Grant-Danielle Kang/Andrea Lee – Europa vann 1/0.

Bästboll:

13.40: Charley Hull/Leona Maguire-Nelly Korda/Ally Ewing.

13.55: Anna Nordqvist/Caroline Hedwall-Cheyenne Knight/Angel Yin.

14.10: Madelene Sagström/Emily Kristine Pedersen-Rose Zhang/Andrea Lee.

14.25: Carlota Ciganda/Linn Grant-Danielle Kang/Lilia Vu.

Först var det alldeles knäpptyst runt den 18:e greenen på Finca Cortesín. Sedan kom hemmapublikens jubel, efter att Linn Grant rullat i birdieputten som gav segern i foursomematchen mot Danielle Kang och Andrea Lee.

En enormt viktig poäng för Europa, som trots segern får fortsätta att jaga efter att ha hamnat i ett tufft 0–4-underläge direkt.

Enorm var poängen också för Stark och Grant, de två unga debutanterna som verkligen har växt in i Solheim Cup-kostymen nu. I intervjuerna efter segern var glädjen stor hos de två barndomsvännerna.

— Det känns otroligt och det är så roligt. Speciellt att vi får förtroendet av Suzann (Pettersen, kaptenen) att spela tillsammans. Det var mycket nerver inblandade i går på de första hålen, och att få spela med henne igen i dag var så kul. Jag visste att vi kunde göra det, säger Stark.

Sjätte gången gillt

De två skånska golfarna, båda födda 1999, kom ut till andra dagens spel med en helt annan självklarhet än i fredagens debut. Nerver hade ersatts med njutning, trots att det blev en gastkramande batalj mot Kang och Lee.

Stark och Grant tog ledningen redan på första hålet, men amerikanskorna kvitterade på fjärde. Och så där höll det på. Hela fem gånger tog svenskorna ledningen – och lika många gånger replikerade Kang och Lee.

— Linn sa till mig "jag tänker inte ta en halv poäng i den här matchen". Och jag sa "inte jag heller". Så vi var bara tvungna att göra det för varandra, säger Maja Stark.

Sagt och gjort.

När Stark sänkte en birdieputt på det 17:e hålet tog svenskorna ledningen för sjätte (!) gången.

Sedan satte Grant spiken i kistan med sin birdieputt på sista hålet.

— Det känns fantastiskt, säger Grant.

Fyra svenskor

Förmiddagens foursomespel slutade helt jämnt, 2–2. Emily Kristine Pedersen och spanska publikfavoriten Carlota Ciganda såg till att dagens första poäng gick till Europa. Nelly Korda och Allisen Corpuz kontrade med att fixa en poäng åt USA.

Anna Nordqvist och Leona Maguire fick sedan för andra dagen i rad stryk på 18:e green, efter att svenskan missat en birdieputt för att lyckas dela matchen mot Lexi Thompson och Megan Khang.

Under eftermiddagens bästbollar är hela fyra av åtta europeiska spelare från Sverige. Nordqvist får spela ihop med gamla parhästen Caroline Hedwall, som därmed gör sin första match i årets Solheim Cup. Även Madelene Sagström och Grant spelar, med Pedersen respektive Ciganda, medan Stark får vila.

Grant, som vann i par med Ciganda i går, är en av tre spelare i Europas lag som får spela samtliga matcher.

USA leder med 7–5 när det finns 16 poäng kvar att spela om, fyra under lördagseftermiddagen och ytterligare tolv i singelmatcherna på söndagen.

TT
/
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!