Moderaternas partiledare Ulf Kristersson och Stockholms dåvarande finansborgarråd Anna König Jerlmyr i Rinkeby 2022. Arkivbild.
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson och Stockholms dåvarande finansborgarråd Anna König Jerlmyr i Rinkeby 2022. Arkivbild. - Foto: Christine Olsson/TT

Lovades 250 miljoner – skarp kritik mot regeringen: "Peka finger"

250 miljoner kronor blev 100 miljoner kronor. Nu riktar fotbollsledare i Rinkeby, däribland Bojan Djordjic, skarp kritik mot Ulf Kristersson och Moderaterna för att satsningen på idrott i utsatta områden blev mindre än utlovat. De rapporterar Aftonbladet.


Vid valseger skulle 250 miljoner kronor årligen gå till idrottsföreningar i utsatta områden. Det utlovade Moderaternas partiledare Ulf Kristersson innan valet 2022.

Några veckor efter valsegern meddelades det att summan skulle minskas till 100 miljoner kronor.

"Politikerna vill ha ljus i tunneln"

Nu är fyra fotbollsledare i Rinkeby rejält kritiska. En av dessa är tv-profilen Bojan Djordjic som är tränare och styrelseledamot i Rinkeby United. Han säger att det värsta man kan göra mot en människa är att få den att känna sig mindre värd.

— Det här gör man för att kunna peka finger – kolla på de här områdena! Politikerna vill ha ljus i tunneln, men vilket jävla ljus erbjuder de? Det är vi själva som tänder ljuset och går in i tunneln varje dag. Vi vaknar på minus tio och somnar på minus hundra, säger han till Aftonbladet.

Pengarna beskrevs som viktiga för att ungdomar skulle hålla sig borta från gängkriminalitet och Moderaterna belyste att föreningslivet och idrotten är viktiga aktörer med stor påverkan i brottsförebyggande syfte.

Svaret: Behöver komma överens

På frågan om varför 250 miljoner kronor blev 100 miljoner kronor svarar Siri Steijer, statsministerns presschef, att man i regeringsställning och i ett samarbete med andra partier behöver komma överens om vilka satsningar som ska göras.

Hon tillägger att regeringspartierna och SD är eniga om en satsning på ett fritidskort till barn och unga på drygt 700 miljoner kronor per år, som ska utformas för att gynna barn i utsatta områden.

"Det är en reform som kommer vara betydelsefull och möjliggöra att fler kan ta del av idrottsaktiviteter, trots ett ekonomiskt tufft läge där många barnfamiljer pressas av en hög inflation. Så sammantaget är satsningarna på idrott i utsatta områden betydligt mer än de 250 miljoner kronorna", uppger Steijer.

TT
/
/
/
/
/
Senaste nytt

Nya anklagelser mot Rubiales i Fifa-rapport

1 timme sedan

Lagkaptenen avgjorde – van Dijk sänkte Sheffield

igår 22:34
Virgil van Dijk prickar in sina flesta mål med huvudet – i 2–0-segern borta mot Premier League-jumbon Sheffield använde han fötterna.

Djurgårdens segersvit bruten

igår 21:48
Formstarka Djurgårdens segersvit stannade på fem matcher. Mora vann hemmamötet med 2–1 efter förlängning. Serieledande Brynäs tappade 3–1 till förlust med 3–4 efter straffar hemma mot Västerås.

Säsongen över för VM-guldbacken

igår 20:02
Torontos backstjärna John Klingberg, 31, tvingas operera sin skadade höft.

Colemans guldsuccé: "Helt otroligt"

igår 17:16
Michelle Coleman vann guld på 50 meter fritt på kortbane-EM i Bukarest, Rumänien.

Källström: "Otroligt spännande roll"

igår 17:12
På onsdagen utsågs den tidigare landslagsstjärnan Kim Källström till fotbollschef på Svenska fotbollförbundet (SvFF).