Magdalena Andersson. Arkivbild.
Magdalena Andersson. Arkivbild. - Foto: Anders Wiklund/TT

Magdalena Anderssons skarpa kritik mot statsministern: ”Sviker löfte efter löfte”

Först fotbollsledare i Rinkeby. Nu även Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson. Kritiken växer mot Ulf Kristersson och Moderaterna för att satsningen på idrott i utsatta områden blev mindre än utlovat. Jag blir både arg och besviken, säger Andersson till Aftonbladet.


250 miljoner kronor ska årligen gå till idrottsföreningar i utsatta områden. Det var vad Moderaternas partiledare Ulf Kristersson utlovade vid valseger 2022.

Men efter valsegern och att Kristersson utropades till statsminister minskades summan till totalt 100 miljoner kronor. Det fick fotbollsledare i Rinkeby, däribland tv-profilen Bojan Djordjic, att ryta ifrån i en artikel i Aftonbladet.

Anderssons kritik: "Sviker"

Nu är också Magdalena Andersson kritisk.

— Det är ytterligare ett exempel på vad vi sett, att före valet så lovade Ulf Kristersson allt åt alla. Men efter valet sviker han löfte efter löfte efter löfte. Det är allvarligt på så många sätt, för det undergräver tilliten till politiken som helhet. Inte minst viktigt är det i utsatta områden att man ska kunna lita på det som politiker säger, säger hon.

Moderaterna har tidigare svarat på varför 250 miljoner kronor blev 100 miljoner kronor. Siri Steijer som är Kristerssons presschef har sagt att man i regeringsställning och i ett samarbete med andra partier måste komma överens om vilka satsningar som ska göras.

Överens om ny satsning

Nu ska det dessutom finns en överenskommelse om en särskild satsning på fritidskort till barn och unga som ligger på drygt 700 miljoner kronor per år. Kortet ska utformas för att gynna barn och unga som bor i utsatta områden.

"Det är en reform som kommer vara betydelsefull och möjliggöra att fler kan ta del av idrottsaktiviteter, trots ett ekonomiskt tufft läge där många barnfamiljer pressas av en hög inflation. Så sammantaget är satsningarna på idrott i utsatta områden betydligt mer än de 250 miljoner kronorna", säger Steijer till tidningen.

TT
/
/
/
/
/
Senaste nytt

Nya anklagelser mot Rubiales i Fifa-rapport

2 timmar sedan

Lagkaptenen avgjorde – van Dijk sänkte Sheffield

igår 22:34
Virgil van Dijk prickar in sina flesta mål med huvudet – i 2–0-segern borta mot Premier League-jumbon Sheffield använde han fötterna.

Djurgårdens segersvit bruten

igår 21:48
Formstarka Djurgårdens segersvit stannade på fem matcher. Mora vann hemmamötet med 2–1 efter förlängning. Serieledande Brynäs tappade 3–1 till förlust med 3–4 efter straffar hemma mot Västerås.

Säsongen över för VM-guldbacken

igår 20:02
Torontos backstjärna John Klingberg, 31, tvingas operera sin skadade höft.

Colemans guldsuccé: "Helt otroligt"

igår 17:16
Michelle Coleman vann guld på 50 meter fritt på kortbane-EM i Bukarest, Rumänien.

Källström: "Otroligt spännande roll"

igår 17:12
På onsdagen utsågs den tidigare landslagsstjärnan Kim Källström till fotbollschef på Svenska fotbollförbundet (SvFF).