Paralympier vill inte att ryssar och belarusier ska få vara med i Paralympics i Paris nästa år. Arkivbild.
Paralympier vill inte att ryssar och belarusier ska få vara med i Paralympics i Paris nästa år. Arkivbild. - Foto: Eugene Hoshiko/AP/TT

Inför ryssbeslutet – Paralympics-aktiva emot

Nu ska Internationella paralympicskommittén (IPC) besluta om ryssar och belarusier ska få vara med i Paralympics i Paris nästa år. De aktiva vill inte det.


De vill inte ens tävla mot ryssar och belarusier under neutral flagg.

"Det finns inget som neutral i Paralympics. De aktiva är fanbärare vars framgångar är starkt förknippade med sina hemländer, oavsett vilken flagga, nationalsång eller nationella färger som tas bort", skriver organisationen Global Athlete i ett uttalande som Inside the games tagit del av.

"De representerar sitt land och i Rysslands-fallet så representerar de, och kanske stödjer eller jobbar för, Putin-regimen. I samförstånd med aktiva från hela världen uppmanar vi IPC att stå emot pressen från Ryssland, Belarus och Internationella olympiska kommittén som vill hitta en väg för ryssar och belarusier att delta."

Under IPC:s möte i Bahrain torsdag-fredag ska man rösta om ryssar och belarusiers deltagande i Paris nästa år. De är just nu stoppade från internationellt tävlande på grund av Rysslands invasion av Ukraina.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!