Socialminister Jakob Forssmed. Arkivbild.
Socialminister Jakob Forssmed. Arkivbild. - Foto: Henrik Montgomery/TT

Ministern: "Agerandet framstår som anmärkningsvärt"

Socialministern Jakob Forssmed (KD) går hårt åt Riksidrottsförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson. "Agerandet framstår som anmärkningsvärt", skriver Forssmed till TV4:s Fotbollskanalen.


Karl-Erik Nilsson har mötts av hård och omfattande kritik sedan det läckte ut uppgifter till brittiska Sky Sports att han står bakom Uefas strävan att släppa in ryska ungdomslag i U17-turneringar.

Nilsson, tidigare ordförande i Svenska fotbollförbundet, och numera ordförande i Riksidrottsförbundet, är även förste vice ordförande i Europeiska fotbollsförbundet, Uefa.

Får politiskt motstånd

Nilsson har kallat samtliga specialförbund till ett digitalt möte på fredag för att förklara sig.

Nu får idrottspampen kritik även från politiskt håll. Socialministern Jakob Forssmed (KD) menar att Nilssons agerande "framstår som anmärkningsvärt".

"Min uppfattning är att den svenska idrottsrörelsen på ett föredömligt sätt hållit en tydlig och enad linje kring att inte öppna tävlingar för ryska och belarusiska idrottare. Därför blev jag förvånad, och agerandet framstår som anmärkningsvärt. Att öppna för ryska och belarusiska tävlanden riskerar att normalisera Rysslands brutala anfallskrig i ett läge när ingenting har förändrats på marken", skriver Forssmed till TV4:s Fotbollskanalen.

"Här måste RF:s linje gälla"

Svenska fotbollförbundets ordförande, Fredrik Reinfeldt, uttalade sig även han:

"Hela situationen känns olycklig och det är viktigt att få klarhet. Vår uppfattning är fortsatt tydlig: Vi vill inte att ryska landslag – varken ungdomar eller seniorer – ska tillåtas delta i internationella tävlingar, säger Fredrik Reinfeldt i ett uttalande.

Karin Mattsson, ordförande i Svenska skidförbundet, säger till Dagens Nyheter att Karl-Erik Nilsson måste välja och att det inte går att kombinera rollerna.

— Här måste RF:s linje gälla. Man är ju RF-ordförande 24 timmar om dygnet. Det måste vara den linje man håller, säger Mattson som har tidigare varit ordförande i Riksidrottsförbundet.

Karl-Erik Nilsson sade i en tidigare intervju med TT att Uefa inte har tagit något beslut om att tillåta ryska ungdomslag, men organisationen tittar på lösningar för att släppa in U17-lag.

— Det är ett uppdrag till Uefa-administrationen att analysera möjligheterna. Dels måste man titta över säkerhetsfrågorna, dels måste man naturligtvis också analysera om det är någon som vill spela. Många länder – inklusive Sverige – har beslut på att man inte ska möta ryska lag.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!