Karl-Erik Nilssons framtid som Riksidrottsförbundets ordförande är ifrågasatt efter att han, i sin roll som vice ordförande för Europeiska fotbollsförbundet, röstat för att släppa in ryska ungdomslag i europeiska tävlingar. Arkivbild.
Karl-Erik Nilssons framtid som Riksidrottsförbundets ordförande är ifrågasatt efter att han, i sin roll som vice ordförande för Europeiska fotbollsförbundet, röstat för att släppa in ryska ungdomslag i europeiska tävlingar. Arkivbild. - Foto: Jonas Ekströmer/TT

Inför RF:s krismöte om Nilsson – detta har hänt

Karl-Erik Nilssons tid som ordförande för Riksidrottsförbundet kan bli rekordkort. På fredagen ställs han inför specialidrottsförbunden i ett extrainkallat möte. Här är bakgrunden till krisen i RF.


Fakta: RF-ordföranden genom åren

1904–1933: Kronprins Gustaf Adolf (senare Gustaf VI Adolf).

1933–1947: Prins Gustaf Adolf.

1947–1991: Prins Bertil.

1991–2001: Arne Ljungqvist.

2001–2005: Gunnar Larsson.

2005–2015: Karin Mattsson.

2015–2023: Björn Eriksson.

2023–: Karl-Erik Nilsson.

28 maj 2023:

Karl-Erik Nilsson väljs till ny ordförande för Riksidrottsförbundet efter att nyligen ha lämnat samma post på Svenska fotbollförbundet. I en intervju med TT inför valet säger Nilsson att det inte finns någon risk för att han som RF-ordförande ska gå fotbollens ärenden:

— Jag har full respekt för dem som tycker att det fortfarande skaver, men jag hoppas att de hör av sig så att vi kan reda ut den frågan. För min del är den lagd åt sidan. Nu ska jag fokusera på att få kakan att växa – för alla, säger Nilsson.

26 september:

Europeiska fotbollsförbundets (Uefa) exekutiva kommitté beslutar vid ett möte i Limassol, Cypern, att redan den här säsongen släppa in ryska lag på U17-nivå i europeiska turneringar. Alla ryska klubb- och landslag har fram till nu varit avstängda av Uefa sedan februari 2022, kort efter att Ryssland inledde sin invasion av Ukraina.

27 september:

Svenska fotbollförbundet (SvFF) kritiserar beslutet.

"Vi står helt och fullt bakom den hållning som Riksidrottsförbundet tillsammans med svenska olympiska kommittén, paralympiska kommittén och specialidrottsförbunden enats om – ryska och belarusiska idrottare ska inte tillåtas delta i internationella tävlingar så länge kriget mot Ukraina pågår.", skriver SvFF på sin hemsida.

29 september:

Brittiska Sky Sports rapporterar att Karl-Erik Nilsson, i sin roll som vice ordförande i Uefa, var en av dem som röstade för förslaget att välkomna tillbaka ryska ungdomslag. Detta trots att han då skulle ha gått emot RF:s linje i frågan.

Nilsson slår ifrån sig:

"Jag känner inte igen mig alls i den brittiska mediabeskrivningen av ExCos (Uefas exekutiva kommitté) hantering av frågan", skriver Nilsson i en skriftlig kommentar till TT.

1 oktober:

Karl-Erik Nilsson hävdar att Uefa inte har fattat något beslut i frågan kring ryska ungdomslag. I stället, säger han, har han bara röstat för att ämnet ska utredas.

"Jag är ledsen att min ståndpunkt i Uefa och beslutet där har tolkats som att jag inte som representant för Riksidrottsförbundet och den svenska idrottsrörelsen fortsatt står för vår gemensamma hållning. Det gör jag. Däremot förstår jag att Uefa vill se över om vi har tänkt rätt utifrån barnperspektivet så vi utesluter risken att vi låter barn straffas för i det här fallet grymma krig och våldshandlingar som vuxna står för", säger Nilsson i ett uttalande.

2 oktober:

I en intervju med TT fortsätter RF-ordföranden att framhäva att det inte är tal om något beslut från Uefas sida. På en fråga om hans position inom RF är hotad, svarar Nilsson:

— Nej, jag har inte fått några sådana signaler, men det är klart att en del är oroliga över det som sker och det förstår jag. Vi måste hitta en väg ut ur det här.

Samtidigt växer kritiken mot honom. Jakob Forssmed (KD), socialminister med ansvar för idrottsfrågor, säger till TV4:s Fotbollskanalen att Karl-Erik Nilssons agerande är "anmärkningsvärt". Fredrik Reinfeldt, SvFF:s ordförande, säger i ett uttalande att "hela situationen känns olycklig och det är viktigt att få klarhet".

Och Karin Mattsson, tidigare ordförande i RF och numera ordförande i Svenska skidförbundet, tycker inte att Nilsson samtidigt kan vara både vice ordförande i Uefa och RF-bas.

— Det är inte möjligt att kombinera, tycker jag. Jag har sagt det till honom när jag pratade med honom också, att det går inte. Man måste välja, säger Mattsson till Dagens Nyheter.

— Man är ju RF-ordförande 24 timmar om dygnet. Det måste vara den linje man håller.

3 oktober:

RF håller ett extrainkallat styrelsemöte, med en enda punkt på dagordningen: Information från ordförande Karl-Erik Nilsson.

Under det korta digitala mötet ska Nilsson bara ha informerat om situationen.

Ett nytt digitalt möte, dit samtliga specialförbund är kallade, är planerat till den 6 oktober.

4 oktober:

Internationella fotbollsförbundet (Fifa) tar rygg på Uefa och beslutar att välkomna tillbaka ryska ungdomslag.

Senare på kvällen säger Karl-Erik Nilsson i ett skriftligt meddelande till Göteborgs-Posten att han kan tänka sig att avgå som RF:s ordförande om det är det som krävs.

"Jag tänker göra det som är bäst för svensk idrott och då finns det skäl att överväga alla alternativ", skriver Nilsson.

6 oktober

Ett nytt extrainkallat möte mellan Nilsson och RF:s alla specialförbund står på agendan.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!