Rysslands president Vladimir Putin. Arkivbild.
Rysslands president Vladimir Putin. Arkivbild. - Foto: Sergey Guneev/AP/TT

IOK:s motattack efter Putins uttalande

Internationella olympiska kommittén svarar Rysslands president Vladimir Putin efter dennes attack på organisationen. "Vi tillbakavisar bestämt anklagelserna om att dessa åtgärder är etnisk diskriminering", skriver IOK.


Rysslands president Vladimir Putin har gått till hårt angrepp mot Internationella olympiska kommittén och menade att det IOK håller på med är "etnisk diskriminering".

Nu svarar IOK.

"Deltagandet i de olympiska spelen är inte på något sätt en mänsklig rättighet. Vi tillbakavisar bestämt anklagelserna om att dessa åtgärder är etnisk diskriminering", skriver IOK i ett uttalande.

Vladimir Putins attack kan ses som ett svar på att IOK i förra veckan stängde av Rysslands olympiska kommitté sedan organisationen valt att införliva de ockuperade ukrainska områdena Luhansk, Donetsk, Cherson och Zaporizjzja i sin verksamhet.

"De strikta villkoren som IOK har definierat i sina rekommendationer till de internationella förbunden stämmer väl överens med den olympiska stadgan", menar IOK.

I mars i år rekommenderade IOK de internationella idrottsförbunden att släppa in Belarus och Ryssland in igen. Ett steg för att länderna ska kunna vara med i OS 2024. IOK har ännu inte tagit beslut om ryssar och belarusier ska få vara med i OS i Paris.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Anmäls efter tackling – kan missa ödesmatchen

Åbergs avslutning uppskjuten efter oväder

Ludvig Åberg befinner sig fortsatt i topp i den stjärnspäckade PGA-tourtävlingen RBC Heritage, men svensken får vänta på avgörandet i South Carolina.

Rallybil kraschade in i publik – flera döda

1 timme sedan
En bil tappade fäste i en kurva och körde rakt ut i publikhavet under en rallytävling i Sri Lanka. Sju personer har bekräftats döda och över 20 har skadats.

Hett svenskmöte i slutspelet – fördel Vancouver

2 timmar sedan
Filip Forsberg och Gustav Nyquist på ena sidan isen. Elias Pettersson, Nils Höglander och Elias Lindholm på den andra. Stanley Cup-slutspelets första heta svenskmöte mellan Vancouver Canucks och Nashville Predators slutade 4–2 till Vancouver.

Ny titel för svenska stjärnduon – klara för OS

3 timmar sedan
Svenska beachvolleystjärnorna David Åhman och Jonatan Hellvig vann finalen i världstouren i mexikanska Tepic. Duon är därmed klar för OS i Paris – där de blir ett medaljhopp.

Maja Stark tvåa i majorn: "Jag kom på det"

idag 01:16
Golfaren Maja Stark slutade på en andraplats i Chevron Championship i Texas: hennes främsta majorplacering i karriären. Svenskan har letat fel – och nu hittat rätt. Det gör mig väldigt glad, två månader sedan fungerade verkligen ingenting, säger Stark.