Rysslands president Vladimir Putin. Arkivbild.
Rysslands president Vladimir Putin. Arkivbild. - Foto: Sergey Guneev/AP/TT

IOK:s motattack efter Putins uttalande

Internationella olympiska kommittén svarar Rysslands president Vladimir Putin efter dennes attack på organisationen. "Vi tillbakavisar bestämt anklagelserna om att dessa åtgärder är etnisk diskriminering", skriver IOK.


Rysslands president Vladimir Putin har gått till hårt angrepp mot Internationella olympiska kommittén och menade att det IOK håller på med är "etnisk diskriminering".

Nu svarar IOK.

"Deltagandet i de olympiska spelen är inte på något sätt en mänsklig rättighet. Vi tillbakavisar bestämt anklagelserna om att dessa åtgärder är etnisk diskriminering", skriver IOK i ett uttalande.

Vladimir Putins attack kan ses som ett svar på att IOK i förra veckan stängde av Rysslands olympiska kommitté sedan organisationen valt att införliva de ockuperade ukrainska områdena Luhansk, Donetsk, Cherson och Zaporizjzja i sin verksamhet.

"De strikta villkoren som IOK har definierat i sina rekommendationer till de internationella förbunden stämmer väl överens med den olympiska stadgan", menar IOK.

I mars i år rekommenderade IOK de internationella idrottsförbunden att släppa in Belarus och Ryssland in igen. Ett steg för att länderna ska kunna vara med i OS 2024. IOK har ännu inte tagit beslut om ryssar och belarusier ska få vara med i OS i Paris.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!