Lise Klaveness. Arkivbild.
Lise Klaveness. Arkivbild. - Foto: Stian Lysberg Solum/NTB/TT

Norsk kritik mot Saudibeslut: "Ingen konkurrens"

Allt talar för att Saudiarabien tilldelas herrarnas fotbolls-VM 2034. Norska fotbollsförbundet kritiserar urvalsprocessen. Det verkar inte ha funnits någon riktig konkurrens, säger ordföranden Lise Klaveness.


Först drog sig Indonesien ur. Sedan Australien. Till slut var det bara Saudiarabien kvar när Internationella fotbollsförbundet Fifas deadline gick ut för att ansöka om att få arrangera VM 2034.

En officiell bekräftelse är allt som återstår innan Saudiarabien tilldelas mästerskapet.

— Nu när tidsfristen gått ut återstår många frågor kring processen. Det verkar inte ha funnits någon riktig konkurrens om att få arrangera VM 2030 och 2034, och det verkar som att Fifas ordförande varit väldigt delaktig i att se till att detta blev verklighet, säger Lise Klaveness till NTB.

VM 2030 kommer spelas på tre kontinenter. De första matcherna spelas i Uruguay, Argentina och Paraguay, medan resten av mästerskapet avgörs i Spanien, Portugal och Marocko.

Fifas rotationspolicy gjorde att VM 2034 då enbart kunde tilldelas länder från Asien eller Oceanien – trots att VM gick i Qatar så sent som 2022.

— Det oroar oss att viktiga beslut fattas i slutna forum. I fotboll behöver vi motsatsen och det är vad (Fifas ordförande, Gianni) Infantino lovade oss när han valdes, säger Klaveness.

Saudiarabien storsatsar på sport, och inte minst fotboll. Flera världsstjärnor som Neymar, Karim Benzema och Cristiano Ronaldo har värvats till den inhemska ligan – lockade med miljardlöner.

Landet kritiseras för bristande mänskliga rättigheter.

TT
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!