Ruben van Bommel med bollen i en ligamatch med AZ. Arkivbild.
Ruben van Bommel med bollen i en ligamatch med AZ. Arkivbild. - Foto: Peter Dejong/AP/TT

Legendarens son sänkte Sverige – illa ute i kvalet

Sveriges U21-landslag halkar efter i kvalspelet till EM 2025. Hemma mot Nederländerna tappade de en ledning och förlorade – efter två mål av Ruben van Bommel.

Men det började bra för Sverige på hemmaplan i Borås. Sebastian Nanasi, som nyligen vann SM-guld med Malmö och utsågs till allsvenskans bästa spelare, gav Sverige ledningen i den första halvleken. Via en nederländsk spelare satte han 1–0 – ett mål som var Nederländernas första insläppta i hela EM-kvalet.

Men den svenska ledningen varade bara i två minuter. Sontje Hansen kvitterade för gästerna.

I den andra halvleken tog sedan Nederländerna ledningen genom ett namn som klingar bekant för fotbollssupportrar. Ruben van Bommel, son till Mark van Bommel, placerade behärskat in 2–1. Ruben spelar till vardags i nederländska AZ och Mark representerade under sin långa karriär bland annat Barcelona, Bayern München och AC Milan.

På tilläggstid blev det sedan händelserikt. Noah Ohio kontrade in 3–1 till Nederländerna innan Joakim Persson reducerade för Sverige. Ruben van Bommel satte sedan 4–2 vilket blev slutresultatet.

Ett resultat som innebär att Sverige halkar efter ännu mer i kampen om en EM-plats. Nederländerna (med en match mer spelad) toppar gruppen på 18 poäng. Georgien ligger tvåa på 10 poäng och Sverige är trea på 7 poäng. Ettan går till EM och tvåan till playoff.