Världsmästaren Max Verstappen.
Världsmästaren Max Verstappen. - Foto: Kamran Jebreili/AP/TT

F1-förare rasar mot tidsskillnad: "Inte vettigt"

Hur är det med trafiksäkerheten i Formel 1? För fem dagar sedan rattade Max Verstappen sin Red Bull till ännu en seger i kvällsloppet i Las Vegas. Nu, 1 322 mil österut och med en tidsskillnad på tolv timmar, tränar han i Abu Dhabi inför säsongsavslutningen på söndag. Det är verkligen tröttande. Jag förstår inte varför det går till så här, säger han.


Jetlag och sömnproblem är snackisarna bland förare, när det drar ihop sig till årets sista lopp.

Flera förare är kritiska mot upplägget från oktober och framåt med tävlingar i Qatar, USA, Mexiko, Brasilien, USA och sedan en avslutning i Förenade arabemiraten bara en vecka senare.

— Det är redan tolv timmars skillnad men också en helt annan tidszon. Det är i slutet på säsongen som vi måste göra det här och det känns inte riktigt vettigt, säger Verstappen till tidningen The Independent.

Pierre Gasly, Yuki Tsunoda och Alex Albon är andra förare som påpekat att de har svårt att sova.

Bjuder på sömnpiller?

Sjufaldige världsmästaren Lewis Hamilton säger att han inte har några problem på den fronten.

— Det är krävande, men det är något vi kände till när vi gav oss in i den här sporten.

Hamiltons förmåga att få den sömn han behöver har lett till att andra förare skämtat om att britten borde bjussa på sömnpiller.

— Vi får fråga honom. Han verkar var den ende som inte lider av det (sömnproblem), säger Sergio Pérez.

Det mesta är sedan länge avgjort inför årets sista lopp. Verstappen säkrade titeln som världsmästare tidigare i höstas och står i en klass för sig med 18 segrar på 21 försök. Hans ledning i totalen är löjligt stor.

Tillsammans med Serio Pérez har Red Bull också vunnit konstruktörs-VM i en komplett överlägsen stil. Stallet är 430 poäng före tvåan Mercedes och ytterligare fyra poäng före trean Ferrari.

Det är första gången sedan 2015 som de tre första platserna i förarmästerskapet redan är avgjort inför säsongens sista race. Pérez slutar tvåa, Lewis Hamilton trea.

I och med att han var snabbast på gatorna i Las Vegas tangerade Verstappen Sebastian Vettels notering på 53 segrar. Han har numera bara Lewis Hamilton (103) och Michael Schumacher (91) framför sig i segerstatistiken.

Kamp mellan Mercedes och Ferrari

Verstappen vill förstås avsluta med stil och klass och ta sin 54:e seger i karriären. Annars handlar det om kampen om andraplatsen mellan Mercedes och Ferrari.

McLaren och Aston Martin kämpar samtidigt om vem som ska ta fjärdeplatsen. Kittlande? Kanske inte. Men desto viktigare för stallen. Åtskilliga miljoner står på spel, pengar att plöja in i verksamheten till nästa säsong.

Carlos Sainz och Charles Leclerc har sett till att Ferrari stadigt närmat sig Mercedes. I och med att ynka fyra poäng skiljer stallen åt lär det bli åka av.

— De har visat god form på sistone, men vi vet också att vi inte presterat maximalt under de senaste loppen. Det kommer att bli en jämn och tät kamp och förhoppningsvis kan vi visa framfötterna och avsluta säsongen starkt, säger Toto Wolff, Mercedes tävlingschef.

TT
/
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!