Robert Lewandowski och FC Barcelona ställs mot grupptvåan Porto på tisdag.
Robert Lewandowski och FC Barcelona ställs mot grupptvåan Porto på tisdag. - Foto: Jose Breton/AP/TT

Pressad Xavi vill säkra avancemang: "En vändpunkt"

FC Barcelona har inte fått det att stämma den här hösten. Tränaren Xavi Hernández är pressad – men vill säkra avancemang i Champions League. Matchen mot Porto kan bli en vändpunkt för vår säsong, säger den förre mittfältaren.


Ekonomiska bekymmer och dåliga sportsliga resultat har varit FC Barcelonas problem de senaste åren. Men när den här säsongen drog i gång såg det ut som att klubben, under gamle legendaren Xavi Hernández, hade fått till det.

Men sedan kom förlusten i El Clásico mot Real Madrid i mitten av oktober och sedan dess har resultaten varit allt annat än optimala.

Xavi pressad: "Vi tror på det vi gör"

Just förlusten mot ärkerivalen väckte starka reaktioner – inte minst i "Barças" omklädningsrum. Där gick nyförvärvet İlkay Gündoğan ut och sågade sina lagkamrater inför öppen ridå.

— Jag vill se mer ilska och en större besvikelse. De (spelarna) måste visa mer känslor när man förlorar. Annars kommer Real Madrid springa ifrån oss, sade mittfältaren.

Trots utspelet har det inte blivit bättre. Barcelona åkte på en chockförlust i Champions League bara någon vecka senare mot ukrainska Sjachtar Donetsk. I helgen blev det bara 1–1 mot Rayo Vallecano.

Nu väntar lite av en måstematch. Seger hemma mot portugisiska Porto och avancemanget är säkrat. Barcelona har de senaste två säsongerna misslyckats med att ta sig vidare från gruppen.

— Det är en oerhörd viktig match. Den senaste tiden har inte varit bra men vi är på rätt väg. Vi tror på det vi gör, säger Xavi.

Dramat i "dödens grupp" fortsätter

I La Liga har Barcelona fyra poäng upp till serieledaren Real Madrid.

— Tisdagens match är väldigt bra möjlighet för oss att säkra en plats i åttondelsfinalen. Det kan vara en vändpunkt för vår säsong.

Den femte gruppspelsomgången av årets upplaga av Champions League inleds på tisdagen med flera heta matcher. I "dödens grupp" tar AC Milan emot gruppens ledare Borussia Dortmund. Parallellt möter Paris Saint-Germain Newcastle. Gruppen är ett getingbo där samtliga lag fortfarande har en chans att ta sig vidare.

— Vi är långt ifrån vad jag hoppas PSG är i framtiden. Vi har mycket att förbättra och morgondagens match kan vara avgörande, säger Luis Enrique, tränare i Parisklubben.

TT
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!