Modos klack skickas ut från Luleås hemmaarena tidigare i höst efter att ha använt pyroteknik. Arkivbild.
Modos klack skickas ut från Luleås hemmaarena tidigare i höst efter att ha använt pyroteknik. Arkivbild. - Foto: Pär Bäckström/TT

Förbundets oro efter skandalen: "Inte acceptabelt"

Utredningen efter skandalmatchen mellan Södertälje och Djurgården fortsätter. Samtidigt oroas Svenska ishockeyförbundet över det ökande antalet pyrotekniska incidenter på läktarna. Förbundets tävlingschef Magnus Mårtensson kallar det för "oacceptabelt".


"All användning av pyroteknik på våra inomhusarenor är oacceptabelt. Att det ökat är så klart negativt", skriver Mårtensson i ett sms till TT.

Mårtensson skriver att förbundets utredning fortsätter och att beslut kring eventuella straff väntas "troligen nästa vecka".

Där riskerar Södertälje och Djurgården att straffas med allt från böter till spel utan publik.

"Vi sammanställer en rapport och utifrån den görs sannolikt anmälan mot de regelbrott som genomfördes under matchen", skriver Mårtensson.

Flera incidenter

Hösten har kantats av spelavbrott i både SHL och hockeyallsvenskan till följd av pyroteknik.

I några fall har matcher stoppats under kort tid, i en del fall har läktarsektioner fått utrymmas och en omvisitation av supportrar fått göras.

I fredags kom den mest allvarliga incidenten då Scaniarinken i Södertälje fick tömmas på all publik – uppemot 6 000 åskådare – i början av andra perioden. Då hade bortasupportrar för tredje gången använt pyroteknik och matchen avbröts. Matchen spelades sedan klart inför tomma läktare.

TT: Hur jobbar förbundet för att få bort pyrotekniken från läktarna?

"Vi jobbar löpande med klubbarna kring frågan i en tät dialog. Vi vill ha en levande bra supporterkultur där klubbarna bärs fram av sina supportrar, men att bryta mot lagen är inte acceptabelt", skriver Mårtensson.

Enigt beslut

Efter en del heta känslor direkt efteråt skriver Södertälje SK på tisdagen på sin webbplats att beslutet att spela vidare utan publik var ett beslut som alla parter var eniga om – "polisens supporterpoliser, Svenska ishockeyförbundets tävlingschef och matchdelegat, säkerhetsansvariga från båda klubbarna, domarna och hockeyallsvenskans sportchef".

Flera röster höjdes för att bara Djurgårdens supportersektion skulle ha tömts. Men polisens insatschef Jonas Packalén säger till Länstidningen att det inte var möjligt att utrymma enbart bortasektionen eller att gripa enskilda gärningsmän.

— Risken för våldsanvändning var så pass stor, att det inte hade gått att genomföra det, säger Packalén till LT.

TT
/
/
Senaste nytt

Markerade mot supportrarna efter rasismen

2 timmar sedan

Världsrekord av Bol – Warholm missade guldet

2 timmar sedan
Två veckor. Längre stod sig inte damernas världsrekord inomhus på 400 meter. Femke Bol kapade sitt eget rekord med sju hundradelar när hon tog VM-guldet i Glasgow.

Johaug om VM-comeback: "Jag vill och hoppas"

2 timmar sedan
Den norska skidikonen Therese Johaug har tidigare öppnat för en comeback till hemma-VM i Trondheim 2025. På söndagen tävlar 35-åringen för första gången på nästan två år i det 17 kilometer långa loppet Engadin Frauenlauf i Schweiz

Ryske storstjärnan uppsatt för transfer

3 timmar sedan
NHL-klubben Washington sätter upp sin ryska storstjärna Jevgenij Kuznetsov, 31, på transferlistan (waivers). Det sker bara timmar efter att forwarden fått klartecken för att börja träna igen efter tidigare att ha ingått i ligans och spelarfackets stödprogram, som hjälper spelare med olika problem som inte är direkt kopplade till ishockeyn.

Edsbyns skräll – slog mästarlaget i första semin

igår 19:06
I år avgörs SM-finalen i bandy i Västerås, men frågan är om hemmalaget når dit. Det regerande mästarlaget Västerås SK förlorade nämligen den första semifinalmatchen hemma mot Edsbyn med 4–5.

Duplantis om duellen med Warholm: "Den blir av"

igår 18:56
Världens bäste stavhoppare mot världens främste häcklöpare på 400 meter – vem är snabbast på 100 meter? Armand "Mondo" Duplantis väcker nytt liv i planerna på att möta norrmannen Karsten Warholm i en duell. Den kommer att bli av. Jag vill det, Karsten vill det. Frågan är bara när och var, säger han.